首次投保-汽車三保問題

24 回覆
0 Like 5 Dislike
想問問二手車買三保有冇邊間推薦或者比較OK ?
(定其實都差唔多)
已經睇過幾間
暫時睇到立橋($3100)同快而保($2550)比較平
不過自負費嘅話立橋比較少(主要想做埋額外加計名司機,外加2個)而咁樣立橋嘅自負費都係4000,不過保費嗰度會多番千零蚊
但快而保唔加名一位自負費都7500,加名嘅話就要等佢打電話覆報價
不過見到好多人話唔好揀立橋,想知有咩唔好?
如果呢兩間都唔OK仲有冇其他選擇?
已經問咗泰加,不過未有即時報價
支那平安保費都3300
新手搞好多野唔識
望指點
你係咩車?
323i
多,所以先想加個名,好似保障啲
兩個夠晒歲數,不過一個啱啱甩P,一個就兩年牌
咁貴
其實立橋係有個渣開車嘅朋友有用,所以先諗住問呢間
唔知點解首次投保唔可以直接喺網上邊出到個報價打左去問,佢到最後報加曬名係42xx
感覺唔係好貴
我都係下星期搞過戶,諗住時間充足就問下~
唔該曬你
好混亂
你整合一次我幫你睇睇
咩車 咩年份
車主做咩
幾年牌
有冇ncb
好,唔好意思
Bmw 323i 09年
車主:服務行業主管
持牌16年左右
冇ncb
Boc 好似無記名司機呢樣嘢
你可以睇睇
一嚟嚟講,市面嘅「三保」包括咗法定強制嘅一億元人身傷亡保證同埋非法定嘅第三者財物保險二百萬(有啲可以俾你自願加到3/5百萬)

保費嘅因素有好多,但一般嚟講有一個保險公司計出嚟嘅基本保費,加司機因素(包括年輕、經驗、意外/扣分紀錄)即係俗稱嘅loading

之後就係減喇,即係NCD (或者舊派人叫NCB)由一年無claim(記住係無報claim 唔係無責任)起,就會有20%到連續5年嘅60%

但仲有一樣好多人都唔為意嘅,就係代理自己俾嘅折扣,最最盡可以去到66%off

最後保費就係:
基本保費 x Loading x NCD x Agent discount x 1.03(車手獎徵費 & 1.0085嘅保監徵費
單就大同少異,保險公司唔同嘅,就支援喇,即係間agent 跟唔跟客,保險會唔會亂鳩踢單,浪case (或者多到做唔切)唔俾人追爆唔做先

咁當然大外資一般有更多資源去做啦
睇完, $3400

每樣 $5000
應該唔夠你平
明白,唔該曬!
好,唔該你
咪買立橋,收成期陳健波係老細
立橋係中共
唔可以買立橋!
點解由a5 --> is250 --> 323i嘅?新手買二手車咁岩睇到你個post 又係望緊嗰d車款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞