老豆搵校長16歲感化F.3手足遭中學開除學籍

375 回覆
594 Like 14 Dislike
而我所知佢老公係補習天王,所以可能真係未必關事
擺明有人想借刀
我無記錯
楊少娟好似係個男仔班主任
三年都唔會換班主任架嘛 ?
yup
一於搞到間仆街學校要殺校喇
好似話根據教育條例嘅話呢,點樣都好呢,中小學係冇權踢學生出校㗎,最多只可以送大過畀佢嘆
垃圾學校
係?咁點解以前我見有啲學生比人踢出校?
定其實係比人勸QUIT?
你唔走,學校都冇資格踢你走,停學另計
不過點都好,原來只係適用於6至15歲㗎咋
所以我夠膽講,就算福建閔僑培僑果啲左仔學校就算收中GPhone果類學生,最多只會停佢課同不斷勸佢轉校/退學,絕對冇可能踢佢出校
咁當然啦,會唔會大過都有可能
如果學生一路死纏爛打,最多學生讀夠小六/中六畢業之後送張畢業/修業證書畀佢後SAY GOODBYE
唔怪得!
嗰時CE制,我級有啲超反常男同學,一般讀5年,佢讀足8/9年。有啲老師已經不斷投訴佢。全班同學,佢逐個騷擾。我地仲諗,有咩可能唔踢佢出校!依家先知,原來唔比踢!

仲有個女仔,試過呃全班同學錢,又成日大聲嚇同學,試過咁而臨班。大家都唔明點解仲留得。。。

多謝巴打資料。
其實呢單嘢夠料做司法覆核
因為講6-15歲,就係P.1-F.3果九年
如果果個學生因為新移民/遲入學而年紀大咗,只要喺6-15歲內仲係P.1至F.3內,咁最少讀到中三嘅入學權係咪都應該保留
仲有,本身學校係跟教育局講完學生人數,某一部分錢係靠數P.1-F.6就讀人頭去攞錢嘅,咁係咪代表可以叫教育局查吓有冇減返相關年級嘅資助額
仲有,呢單嘢係咪應該要夾教聯會同鄧飛上戰車,迫佢表態
無論學生表現幾不濟,佢都有接受中小學教育嘅權利
仲有,呢單嘢一定要放嗇色園上戰車,迫佢表態
咁詳細都知。巴打做開法律/教育界?
教育條例
係15歲或完成中三課程 之後就有決定權
要司無問題
唔好拋完書包之後縮

點人頭唔係年年做
係每年抽學校做 唔係跟人頭
係跟班

假設 規定最少17人一班
報三班就必須要有51人係果級

津校校長成十萬一個月
做既只可以跟隨教育局步伐
你覺得成個校董會 + 校長會同你較飛既咪搏下

如果你係資深老師我會覺得pathetic
因為唔係黃就可以打橫行
如果你係外行人勸你唔好扮萬事通

成件事有師長幫佢寫求情信佢先感化唔洗入去踎
詳情請睇上一篇佢既報導 (內文有Link)
如果老師們真係咁仆街既 信都唔寫啦

我反正都係食花生
純粹睇唔過眼未FC就亂咁屌人 拉人落水有問題
中間人講左好多野 兩個post都有人講左好多問題
只係無人理會到底個學生係咪拎件事做煙幕掩飾自己既問題

佢地七月中派成績表已經決定左
係咪真係因為件案 大家自己諗啦
比人帶風向盲目 唔FC就支持成件事真係好不智
同藍絲有咩分別 ?
供佢讀私校囉
要留意,所有科學科目除非以前喺DSE/CE/AL考過或讀相關科目最少中六程度,而且有關課堂必須要曾經喺實驗室上堂,否則不設自修生考DSE

姐係以後手足好難報PHY CHEM BIO/組科/綜科考DSE,除非佢轉到校/入提供實驗堂嘅私校(可以係現代/遵理之類嘅補習社),先可以考返相關科目DSE

呢個仆街校長剝奪咗呢位手足揀科嘅權利,同接受教育權利,正仆街
你繼續9up
真係望到你都覺得可悲
Phy chem bio ?
唔係話睇死佢 但成績連基本數學都搞唔掂
你想睇逃學威龍真人版 ?
政府真係香港啲學堂好撚有用?Herman Yeung一個已經都可以教哂,其實直接出嚟更加好,直接出嚟搵師傅學野返工,努力幾年出師,移民都無問題,支蟲政權真係又廢又小氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞