歷任最強總統是誰?鄉民一面倒推舉他

20 回覆
3 Like 23 Dislike
網友chungrew在PTT發文指出,在蔡英文總統就職前,想比較一下台灣總統民選以來的四任總統

該網友認為是李>蔡>馬>扁。該網友解釋,李登輝能在以前國民黨那種威權官場中能混出頭,能被蔣經國提拔,此外,李登輝推動民主改革又成功,又獲得民主先生稱號

對此,許多網友紛紛回應表示「阿扁光是國會沒過半還能做事就贏過現在完全執政完全甩鍋的廢物黨了」、「馬英九收了一堆阿扁的爛攤子」、「阿扁的心胸格局不夠大」

台灣d垃圾總統
第一個極權無能 第二個傀儡 第三個獨裁
第五個貪污 第六個共諜

唔計蔡英文啦 佢未完任期
真係除左李登輝之外 真係無乜邊個可以端上台面

李總統
夠香港垃圾咩
邊有得咁比
2300萬人既民選總統 對1200人既打飛機選舉
李登輝>>>>All
好難唔係李登輝
作為一個本土台灣人可以進入到嗰陣時嘅權力核心,唔好忘記嗰陣時國民黨呢啲為首嘅統治者都幾排斥本土嘅台灣人
李登輝嘅角色根本就一個承前啟後
繼承左國民黨嘅統治權力之餘又開啟咗日後民選總統選舉
蔣經國個陣係有專登提拔唔少本省人
至於權力核心呢樣野佢點由可能既嚴家淦二世變實權派都真係精彩
阿扁玩政治係世界級
佢做總統好似無English咁好
係提拔唔少但提拔到去做咗蔣經國接班人
其實真係冇乜邊幾個
宋楚瑜當年雖然資歷尚淺,但已經係黨內有一定威望。相傳郝柏村逼宮嘅時候,宋係第一個係中委會屌柒郝,李登輝先可以順利接班
副總統唔等於接班人好冇
個陣郝柏村揸軍權俞國華揸住政權李煥揸住黨權
佢算咩接班人揸到咩權
要講做到黨主席先叫真正既接班人
個陣佢係暫代黨主席都差D俾宋美齡一封信收左皮係多得宋楚瑜
正式開中常會選到黨主席都俾仲李煥夾住
係之後二月政爭收左非主流派皮
再之後擺郝柏村上台做行政院長
先叫正式掌權
係蔣經國有加持佢做接班人駛鬼搞咁多咩
宋楚瑜個一腳係臨門一腳
首先你仲要多謝趙少康個D吹雞叫少壯派支持佢要跟程序做主席
不過佢依家諗番應該好後悔
嗰嗰諗住李登輝做唔長好快又交棒,郝做就變老蔣二世,其實都無得佢地揀。
李登輝拎美國國會支持逼到克林頓俾佢去美國康奈爾大學演講
呢樣都幾屈
阿扁真的很母湯
馬囧才是真的母湯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞