擅闖靖國神社的中国人郭紹傑 二審也被判有罪

77 回覆
149 Like 0 Dislike
【共同社8月6日電】關於為抗議南京大屠殺而進入靖國神社(東京都千代田區)、被控擅闖建築物罪的中國籍被告郭紹傑(56歲)和嚴敏華(28歲)的上訴審判,東京高等法院維持東京地方法院一審的判決結果,判處郭紹傑有期徒刑8個月、緩刑3年;判處嚴敏華有期徒刑6個月、緩刑3年,駁回了被告方的上訴。

判決顯示,2人於2018年12月12日闖入神社內被稱作“外苑”的用地。郭紹傑在參道上展開用廣東話寫著不忘南京大屠殺內容的橫幅,燃燒類似牌位的物品,嚴敏華則使用智能手機對該行為進行了拍攝。

被告方主張闖入目的是抗議,屬正當理由。但審判長藤井敏明和一審一樣,以“明顯侵犯了禁止參拜以外目的進入的靖國神社管理權”為由駁回上訴。(完)

https://tchina.kyodonews.net/news/2020/08/c0ca64488d3b.html

中国人
明顯要判死刑啦
好彩上年糾察長同村長都一齊坐緊監

如果唔係勇武手足一早比佢地捉晒鬼
唔係好威咩?
緩刑長過刑期係咪等同唔收監
最好閹刑
煩膠

做埋啲無謂野又無人支持
口交部:嚴正交涉 堅決反對 強烈讉責
真係柒到唔敢睇根本保釣成件事都係戇撚柒鳩
上年去東京先參拜完

成個反送中冇得係香港呃光環打邊爐
口交部睬佢都on9啦咁耐有無講過一句野
有緩刑係咪即係審完唔使坐就有得直接番香港
可以係日本長居
一審唔使返入去坐就死返香港算啦係要柒多次
乜未審完架?
死刑未
抵死
你話有發生南京大屠殺就話姐
走去日本搞事,平返一件根本冇發生過既事
留係日本日日食日本野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞