《Marvel隊長2》確定導演,MCU首位非裔女性執導,再次顯見漫威的多元理念

58 回覆
2 Like 55 Dislike
即使因為肺炎疫情,多部電影的製作因此喊卡延遲,漫威仍積極安排第4階段電影宇宙,現在更傳出《驚奇隊長2》已經確定導演,由《糖果人》(Candyman)非裔女導演妮亞達科斯塔(Nia DaCosta)接手執導。

《驚奇隊長》首集創下亮眼票房,獲得11.3億美元的全球票房,兩位導演安娜波頓(Anna Boden)和瑞安佛瑞克(Ryan Fleck)功不可沒,過去幾個月以來,漫威和許多導演接觸聯絡,期望為續集注入新血活力,最後確定導演為妮亞達科斯塔,首集導演瑞安佛瑞克也在推特恭賀新導演的誕生,「等不及看妳會把這系列帶到哪裡,安娜和我都為妳感到相當開心,祝妳一切順利!」但迪士尼和漫威對此消息不予回應。

如此一來,妮亞達科斯塔將是漫威尚未上映的電影中,繼《黑寡婦》凱特蕭蘭(Cate Shortland)、《永恆族》趙婷後第三位女導演,也是首位非裔女導演,再次顯見漫威的多元理念。《驚奇隊長2》預計於2022年7月8日上映。

https://tw.mobi.yahoo.com/news/%E4%B8%8D%E6%88%B4%E5%8F%A3%E7%BD%A9%E7%BD%B0%E4%B8%8D%E7%BD%B0-%E9%BB%83%E7%8F%8A%E7%8F%8A%E7%B1%B2%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E5%AE%9A%E8%AA%BF-045126221.html
Thanks for saving my moneyyyyyyy
Marvel?Disney?
上網睇算了
本末倒置
marvel謝哂啦
係咪les, 殘疾,女權, 回教先?
clap clap
除咗ds2
都無咩邊套marvel我仲有興趣睇
Thor 4應該都會充斥大量黑人同LGBT
點解唔搵外星人執導
比畜生睇
講真你求其搵條友都有人睇
之後可唔可以拍變性人英雄
係黑人男仔之後變做黑人變性人
之後又鐘意黑人女人
去打倒白人男性boss

咁樣就有齊曬 變性人 女權 女同 黑人 打倒白人&父權主義
一定超好評
Marvel D戲破壞哂HULK依個角色
係咪唔諗住救番佢,等佢永遠都做廢柴
1都冇睇

左膠係僅次於共匪嘅世界毒瘤
Marvel 愈嚟愈onL9, 無興趣睇
我諗大家其實唔洗咁負面既 black privilege我覺得點都有少少既 佢又得三十歲
但係佢debut film Little Wood 個評價都唔錯 又入Sundance screenwriter lab
今天又有Candyman
應該本身都有料既 如果到時拍得差 個陣再屌到未遲啦
第一集悶𠹌到呢⋯⋯不了
支持, 唔拍姐係歧視人
有冇法國啲M狗唔見哂
成班忽然Fans 三分鐘熱度
同埋要係肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞