[港台電視31 ] 31看世界 逢星期三 2130-2230 (2)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
除左陳同佳外
爭奪糧食會唔會都係第三次世界大戰嘅起因
但唔好妖魔化畜牧業囉
養多兩隻牛污染啲,定某国工廠污染勁啲?
唔通一兩個放養農場就夠一個城市嘅人食咩
結果咪會去番密集式農場
老得滯,只可拆肉

下星期:偵查報道
唔會 最先受影響都係我地最下層既人
上面果班唔會有事
唔係夠唔夠食問題
而係密集式成本效益高好多
根本好多食物係浪費左
缺糧點打仗

而且密集反而會好控制到啲氣味同污染嘅問題
仲相對減少要開墾嘅農地
其實早排森林大火仲污染破壞
咁森林大火係冇得計嘅
有時捉左D魚太細條
D 人跟本唔會食, 咪拎去整魚糧
不過某程度係D人濫捕, 先連魚毛都唔放過
跟住就惡性循環, 個海越黎越少魚
星期日早上十一點重播

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/31seetheworld/episode/613835

31 看世界
黎巴嫩-被挾持的國家

黎巴嫩曾被法國佔領,是中東罕有長期由基督徒主導的國家。但自1975年內戰爆發,基督徒的力量被動搖,信奉伊斯蘭什葉派的真主黨在伊朗的支援下,迅速崛起,更發展至操縱整個政府,甚至黎巴嫩社會。真主黨長期對抗以色列和美國,令國內局勢緊張,加上貧富不均,宗教衝突等問題,引發近年國內要求改革的聲音漸多。真主黨的權威,會否被挑戰?
【#重温】-【#31看世界】-【黎巴嫩-被挾持的國家】
#星期日 #朝早11點 #港台電視31

🇱🇧黎巴嫩首都貝魯特日前發生大爆炸💥💥,引發大規模反政府示威,總理 #迪亞卜 宣布政府總辭。想了解呢個由真主黨把持嘅中東國家近年局勢係點,今個星期有得重温❗️

https://www.rthk.hk/…/programme/31seetheworld/episode/613835
https://www.facebook.com/31seetheworld/videos/713542345890317/
#黎巴嫩 #貝魯特 #大爆炸
#港口糧倉盡毁 #極需人道救援
#什葉派 #真主黨
#以色列 #美國
豬的夢魘
在挪威,媒體和政客總是舖天蓋地宣傳着當地農業所提供的優良動物福利,但背後真相卻鮮為人知。年輕教師諾倫.賀根對於尤其被浪漫化的養豬行業存有懷疑,並希望在教育學生之前,親眼看看農場的實況。惟行內一向不太歡迎公眾參觀,每每收到查詢來電都會回絕。諾倫於是改變策略,假扮成有興趣開設農場的人,以臥底身分進入農場工作,窺探一向重門深鎖的畜牧場地。甫踏入場內,養豬業令人震驚的真實面貌隨即湧現,一再為諾倫帶來莫大的衝擊。
在挪威,媒體和政客總是舖天蓋地宣傳着當地農業所提供的優良動物福利,但背後真相卻鮮為人知。年輕教師諾倫.賀根對於尤其被浪漫化的養豬行業存有懷疑,並希望在教育學生之前,親眼看看農場的實況。惟行內一向不太歡迎公眾參觀,每每收到查詢來電都會回絕。諾倫於是改變策略,假扮成有興趣開設農場的人,以臥底身分進入農場工作,窺探一向重門深鎖的畜牧場地。甫踏入場內,養豬業令人震驚的真實面貌隨即湧現,一再為諾倫帶來莫大的衝擊。

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/31seetheworld/episode/696488
「既然佢哋生活得咁好,點解唔可以去探佢哋?」
有無人見到
又反食肉撚
left plastic
呈現真實情況都左膠
關左膠咩事
Here
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞