理大疫苗?其實係四川疫苗!

136 回覆
469 Like 10 Dislike
【理大疫苗?港澳疫苗?四川疫苗至真!】

理工大學同澳門科技大學日前公佈成功「共同研發」武漢肺炎疫苗,並有望於短期內進行臨床測試。香港各大媒體,甚至外媒都瘋狂吹捧呢劑「理大疫苗」、「港澳疫苗」,視為對抗武漢肺炎嘅希望。

呢種疫苗實質係一隻重組RBD蛋白(recombinant Receptor Binding Domain protein),能夠同武漢肺炎病毒進入人體細胞嘅主要通道 — ACE2結合,令武肺病毒無法進入細胞,從而產生預防作用。不過,呢個唔係科普Post,今日想講嘅係,呢隻疫苗根本唔係「港澳研發」或者「理大研發」。

理大應用生物及化學科技學系客座教授劉耀南指出,今次疫苗備受重視,著名科學期刊《自然》(”Nature“)亦提早刊登佢哋嘅學術文章。好學嘅我就當然即刻上Nature觀摩下香港院校嘅研究成果。一㩒入去,神奇嘅事情就發生了,文章由88位學者共同撰寫,當中有48位來自四川大學生物治療國家重點實驗室;23位來自中國衛健委直接管理嘅中國醫學科學院,來自香港嘅就只有劉耀南(Johnson Yiu-Nam Lau)一人,來自澳門嘅亦都只有澳門科技大學醫學院教授張康(Kang Zhang)等二人。作者資訊一欄更指出,文章嘅主要作者為7位分別出身自四川大學同中國醫學科學院嘅學者。今次嘅研究徹頭徹尾都難以稱得上係一個「港澳研究」,甚至係「理大研究」項目。

好大喜功係中國嘅習性,成功研發武漢肺炎疫苗,正常必定會公告天下,並向各國「伸出援手」,但點解今次會如此強調疫苗係「港澳研究」呢?實在耐人尋味。到底係有人希望利用香港學術界嘅聲譽同埋貿易網絡令疫苗更容易得到外國信任,定係另有打算?我相信大家自有判斷。

相關學術文章:https://www.nature.com/articles/s41586-020-2599-8

—————————————
梁晃維 Fergus Leung
中西區區議員(觀龍)
—————————————
休戚與共 長風破浪
📷Instagram | instagram.com/fergus.lfw
🐤Twitter | twitter.com/FergusLeung

#梁晃維 #FergusLeung

https://www.facebook.com/100589934628086/posts/307485257271885/?d=n
香港研究
想香港人做白老鼠?
負作用可能係不育????
其實係

理大雖然有醫學生物學系

但唔似中大港大

無完整既醫學院

整到疫苗機率好低
檢測機落支那名 疫苗咁好死落理大名 一定有伏
有咩副作用, 支那咪唔使上身
理大條友
分分鐘淨係睇過final draft...俾小小comments就叫參與左....
睇落似藥多過似疫苗個諗個疫苗蛋白同ACE2既結合應該唔係永久
咁冇理由中共搵台灣或者美國,英國合作㗎?
又搵香港做白手套。
公就我贏字就你輸
估撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞