香港人當選愛爾蘭市長!

174 回覆
1646 Like 38 Dislike
Hazel Chu,講流利廣東話,父母於70年代由香港移民到愛爾蘭,定期返香港探親,2020年6月當選都柏林(Dublin)首位華裔市長

黨媒SCMP
https://www.scmp.com/lifestyle/article/3095902/dublins-first-ethnic-chinese-mayor-racism-her-parents-work-ethic-and

Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Hazel_Chu

藍屍?
共諜
佢移民入籍之後真係唔適合再叫佢做香港人
香港裔
啲連登仔會屌佢唔表態
香港亡裔
打錯

香港裔
人地係愛爾蘭人
Bulk
70年代?
莫講四大天王,許冠傑啲歌都冇一齊經歷過
莫講西隧青馬,連屯門公路都未通
仲未講ICAC 岩岩成立,居屋岩岩起……
話就話定期探親,但佢認知既「香港」
同八九十後認知既「香港」
完全係兩回事
樓主pin啦
華人去到外國根本唔似華人
只能講香港裔 唔可以再講香港人
經歷過最差嗰段時間
原來佢舊年11月當選愛爾蘭綠黨主席,失敬失敬🇮🇪🙏🙏🙏
係,真係唔係好想搞到d小粉紅咁,見朱西百格老婆係華人就話中國人,見林書豪打nba又話係中國人,最癲既係見外國官員係華人就問人地會有咩傾向中國既政策會推出
樓主快D pin
屌你老母呢條臭肥閪係撚香港人, 當時R票果陣就話自己老豆老母係香港移民但條死肥閪連中文都唔識睇廣東話又唔撚識講。

當選之後爆反送中佢一句說話都無幫香港人講過, 我屌佢老母佢都唔撚識聽呀, 咪撚幫條臭閪打飛機。
佢係撚同路人
🥔
比較想知當地人服唔服
呢樣先係重點我覺得
啱,呢條友見有著數/光環就話自己係香港人,冇就睬你都傻
佢R票係有大使館幫手,唔使對佢期望太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞