bass撚請入,有嘢想請教

32 回覆
0 Like 1 Dislike
嚟緊想學bass
但唔知學4 strings定5 strings好
如果學咗4 strings之後想轉彈5 strings會唔會好難
手勢慣左4線
到轉5線係果時係要d時間適應
5線先係真Bass
咁5線轉4線呢
見啲人話4線已經夠彈曬啲pop歌
Ching係因為咩原因彈5線
上次行tomlee都唔見有4線但怕5線難
4 string
Strings
4 扎實好基本功先再講啦
幾可玩到5線
不如話買fretless啦 仲有用啦
4線slapping個人覺得舒服d 5線就大部分歌都玩到
https://youtu.be/uwPPc3631eA
未聽過人學完4線會彈唔到5線,啲technique都係一樣
btw我要做伸手黨,上網搵好少資料,想問新手入門bass平平哋有咩揀㗎
另外因為屋企練怕用amp會嘈,係咪用amplug/audio interface好啲
如果係咁耳機用入耳式得唔得,定用包耳式會好啲
Squier/ Ibanez ?
雖然唔知你平平地係幾平,但係普遍來講學樓上講Ibanez個啲都okay既,或者可以睇下有冇人放二手
不過始終建議你親身試玩下先再決定,啲bass就算幾貴、講到幾靚都好,唔岩手感唔岩心水亦都無謂勉強

用amp驚嘈既話可以買headphone amp個類
至於入耳包耳,邊款好啲諸如此類我就唔太清楚

最後我會建議出支4線
雖然樓上好多人講5線唔會比4線難好多,但係樓主先岩岩開始玩,4條線都練到你仆街架啦,現階段冇咩需要為自己增加更多負擔
到你真係覺得你好需要多一條線個陣先再出支5線,咁都唔遲
thx ching
另外想問香港除咗通利柏斯係咪無地方買到新手入門bass㗎啦?
去beatmmm 睇marcus miller sire lor
都係4-5k
6啦
Cls 叫新手玩fretless
5線方便可以用返啲pattern 丫嘛

不過樓主都係是但買隻4線玩住先啦,未識彈就晒咁多時間諗4定5線,4/5/6線都係咁彈姐
重點係456線都係咁彈
好似自己新手影相就去買大砲 乜鏡物鏡買齊 乜嘢求最高spec 最新最勁
其實技術練好咗 手敏捷又柔軟 手指有力 知道每格鍵既關係
轉5線6線自然都會識
如果你要彈嘅音樂一定要用到B string就買5-string

唔係就買4-string

又或者去到你嘅創意被規範住你再轉 初學4-string 揀啲neck薄啲嘅bass練住先 你認真學唔會轉唔到
彈開五線冇理由會轉
小弟教開一般男學生都用到5線
當然一開始pick up黎講4線會再易啲上手
如果想一枝走天涯,想玩&學多啲唔同style先,就5線較著數

大部分學生想玩canton pop, j rock, classic 歐美rock/heavy嘢都係有條low B 會著數d
其實無咩分別
要轉既話係要熟習,但唔爭得多
如果你肯等shipping嘅話,Harley Benton無得輸;$2000 6/5線包shipping都仲有找
https://www.thomann.de/gb/harley_benton_b_550_white_progressive_series.htm
仲要其實好好聲,識人有部sandberg同strandberg headless,然候佢都要keep住部harley
用amp怕嘈當然可以用耳機,入耳包耳無所謂,但應該舒服係重點,因為長戴
另外headphone amp/interface唔會聽到amp嘅效果,淨係聽到DI聲;要amp聲要用bass ampsim,有個廣東話channel有講過
https://www.youtube.com/watch?v=vqV50xtozto
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞