醫保墊底費一問

18 回覆
0 Like 1 Dislike
三百幾一個月墊底費25000, 想知其實有咩用
本人二中, 大病暫時冇, 小病個plan又唔包

姐係其實個plan就係預防我會唔會有大病, 大家覺得每個月俾一舊錢唔包小病值唔值
呢個係for公司有醫療保險既人用
醫療講緊入院果Part
理應係有得早入場就要入
連埋危疾唔過10%人工都可以接受
25000墊底 保額好高?
2X就未必咁玩墊底, 你隨時有咩事都唔係好用得著佢, 下下變左自己頂
係呀, 但係我仲後生, 諗緊係咪應該等到3X先再買
25000平D, 0既話好似每個月700
有公司保咪諗下,比我就照0墊底,始終唔係打死同一間公司
問題係我連小病都冇
頂多每年病一兩次係屋企休息下就好返
用得最多錢既就係睇牙, 但牙唔保

我需唔需要呢,
你write 咗轉plan幾時轉都得

學上面話齋,墊底plan係for 你cover 公司medical 唔夠嘅部分

如果公司medical有返咁上下,又嫌而家貴,咪再浪大啲個墊底囉

你而家斷等之後再買,可能要重新核保驗身
廿幾歲梗係冇乜啦
我上次借啲意做腸胃鏡檢查
都使左我$37,000

想知咪用公司保
話呢度痛嗰度痛做吓檢查囉
分開買普通住院加2.5萬墊底費 會平過買零墊底費
早幾年買咗普通住院 加多份附加醫療保障
之前入住做手術埋單7~8萬 Claim完保險自己比多2~3千
無記錯廿中既保費 每年3千蚊左右

有時唔係緊急情況 公立醫院排2~3年先幫你做
之前有親戚check到原位癌 公立等睇醫生要排半年
睇完醫生先再排期做手術
結果即刻book私家做手術 之後再去公立覆診
埋單駛左20~30萬

BTW樓主如果有公司醫療 可以淨係買有2.5萬墊底費果隻
如果無公司醫療 就要買多份普通住院
唔該曬巴打

而家就係有種心態覺得自己仲後生唔會有大病 唔想曬d咁既錢,我考慮清楚先
早排有親友走咗 幫手claim保險
發現佢每年比3~4萬買"保險"
得份住院同儲蓄 最後都係賠咗20萬
佢屋企人都好錯愕

個人睇法
危疾+意外>住院>純人壽>儲蓄人壽

無咩閒錢都買住份純危疾加意外
萬一有咩大病/意外開唔到工
都有幾十萬比你捱住幾年先
純危疾無儲蓄成份 廿中都係3千蚊/年

如果負擔到 想入院住好少少
就買多份住院

到結咗婚/老豆老母退休
就要諗吓買份純人壽
(30歲100萬保額 2千蚊/年)
萬一有咩事都有錢比兩老生活
危疾唔係實報實銷咩?
你可以等自已有病之前先買,依家咁後生怕咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞