鷹派人士倡臨時立法會任四年 取消一次選舉 委任舊議員取代被DQ者

205 回覆
188 Like 72 Dislike
【政情網上行】葉國謙倡 前立法會議員 都可以加入看守議會
https://news.now.com/home/local/player?newsId=400402

人大代表葉國謙建議
押後立法會選舉後的真空期
可經人大常委會通過決定
成立看守立法會
以現屆議員作班底加減
甚至可按需要新增成員
人選可從前任議員羅致

點解會吹呢啲風?
因為有鷹派人士提倡下列三點

「一、尊重《中華人民共和國香港特別行政區基本法》第六十九條訂明立法會每屆任期除第一屆外為四年的憲制秩序,如因緊急狀態或其他原因取消立法會選舉,原有議員將可延任一屆,其所組成的立法會如選舉產生的新一屆立法會無異。

二、根據《全國人民代表大會常務委員會關於〈中華人民共和國香港特別行政區基本法〉第一百零四條的解釋》第一條已明確指出《中華人民共和國香港特別行政區基本法》第一百零四條規定的“擁護中華人民共和國香港特別行政區基本法,效忠中華人民共和國香港特別行政區”是參選或者出任該條所列公職的法定要求和條件。如參選或者出任該條所列公職者被中央人民政府或香港特別行政區的行政機關或司法機關裁定從事違反條件行為,宣誓人即喪失就任該條所列相應公職的資格。

三、如立法會議員缺位,且香港特別行政區因緊急狀態或其他原因而無法按法律舉行選舉產生新的立法會議員,行政長官可委任符合參選資格的合適人選擔任議員,委任產生的議員如選舉產生的議員無異。」

泛民/本土唔出聲平衡下
人哋當你唔反對架
幫你推下

推到大家度橋應對
泛民本土靜晒真係唔知咩事
唔怪得叫2次回歸,成立第2次臨立會
港區大大兼任算啦
佢哋到時就會開晒咪話
呢一個立法會唔係臨時嘅係新嘅一屆嚟
針對呢啲咁緊急嘅特殊情況
目的主要係維持返嘅憲制秩序
不如人大兼任,慳番公帑
仲可以炒埋陳維安條友
杯葛都慳返,以後唔使拗白唔白票,全會親中派
你玩膠嘅話人哋真係一句多謝就算嫁啦
到咗今時今日,仲有咩所謂
咁佢委任下黃碧雲同四方閪入去都好正常
搵十一哥同埋馮檢基做民主派代表都夠死啦
當年臨時立法會真係有馮檢基
逢佩奥:又有子彈
你咁諗
北京嗰邊啲鷹派都係咁諗
啱啊,加速到底,千祈唔可以剎brake
咁點都要有啲民主派喺入面做吓樣先得嘅
扮乜野取消一次
依家國際冇人會信你 反正你自己都冇心演
好心唔好再搞呢D 小動作啦
委任毓民
好!快!
咁撚快食相咁核突
橫掂都死先夠膽去得盡
無再講民主自由
無講國際城市
今次星洲終於可以
明日大嶼
一向人大都唔興講呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞