腰痛分享

38 回覆
1 Like 0 Dislike
呢道有無人都長期腰痛?我痛左好幾年 ,之前睇醫生話椎間盤凸出 食左消炎藥好返,但都成日腰痛。
近幾年照mri 話我退化,唉,而家先三十 我好鍾意運動 唔知仲有無機會
多謝你啊我睇下先
戒J Telegram群
https://t.me/joinchat/EMOE2Ulb4sxDctTi6g3A-A

中醫:腎虛百病叢生
精既作用係用黎滋潤五臟六腑,所以丁得多會導致整個五臟六腑變差,就會出現好多症狀。
每射一次就傷身一次,包括做愛,夢遺(含精量唔多),而節制打J只不過係延遲你出症狀既時間/嚴重程度。

每人體質唔同,症狀都唔同,以下為最常見:
早洩,變樣哀,猥瑣,臉色灰暗,自卑冇自信、腰痛
腦力下降,暗瘡,有口氣,脫髮、耳嗚、任何神經症
體臭,易怒,夜尿,表達能力差,社交恐懼症,雙眼無神,前列線炎

戒丁必睇資料:

戒為良藥
https://www.qiusuoo.com/2

戒J需知:

戒J後3個月內症狀加重/加深屬正常,係戒斷反應

身體恢復過程並唔係直線上升,而係好似過山車咁上下移動,會不斷由壞轉好,好轉壞,但隨著時間既增長,身體會慢慢恢復,症狀慢慢消失

夢遺唔當破戒,意淫都傷身,睇AV唔J一樣咁傷身 ,中醫:心動則精自走

做愛都傷身,所以我地戒J恢復身體,身體好虧既戒返2年,之後再節制性行為,咁就唔會出症狀,飛翔老師推薦一月2次,就是腎氣充足的情況下,這樣對身體傷害較小。

戒色唔係做和尚,係先禁慾養返好個身體,再同老婆/女友節制性生活,咁就唔會出症狀

叫雞係比打丁更加嚴重既邪淫,如果你忍唔到,寧願你打丁,都唔好叫雞

戒丁期間扑野唔算破戒,但你本身既症狀,唔洗諗住會恢復

戒丁最好既方法就係睇戒色文章,想成功戒J就將(戒為良藥)睇一次
學習提升覺悟,覺悟降伏心魔,唔睇(戒為良藥),基本上只係等破戒
睇物理治療? 或者上youtube睇相關嘅資訊
鍛鍊核心肌肉絕大機會都會幫到少少
椎間盤凸出 食消炎藥好得返架咩
唔嚴重既 睇骨科9成都係開消炎藥
點為知嚴唔嚴重
通常會睇下你既受影響程度 食完藥同做完物理治療有無好轉
之前都係椎間盤突出
睇西醫食完消炎藥後冇咁痛
就轉睇中醫
食左2個月中藥
so far都冇痛
暫時唔好做太劇烈運動 (特別係打波)

btw你返工活動量多唔多?
久坐久站都對腰唔好
幾年前,打左個乞嗤,可能太大力,搞到椎間盤突出,行都行唔到,要call白車,無記錯好似最尾2節,做左物理治療,但無用,而家隔一個月就去針灸下,好似好舒緩小小,但治標不治本
我返office 工 都成日坐 而家坐幾個鐘就拉下筋 希望有用
而家都keep 住痛?你痛成點??
巴打想問下你條腰一開始係點痛
我早2日突然向前彎腰就痛
之後郁親都有少少痛
上網查話都係椎間盤突出
我做運動整到 成個人歪左 行都痛
成日訓
唉都唔知點樣整親條腰
一訓醒就痛
運動?搬嘢?打乞嗤? 通常原因我見
唔係既話可能你拉傷啲肌肉 如果唔係好嚴重一般都自己好or 食消炎藥都好
如果唔係嚴重既要拉下筋,甚至做少少腰部力量訓練
https://www.youtube.com/watch?v=Nu5S_t9dj9s
我等一個星期睇下有冇好轉再去睇醫生
腰痛真係好慘
之前都試過,因為以前讀書嗰陣入啲強度高嘅隊去練波同比賽,但本身瘦弱啲身體頂唔順,就突咗。

嗰陣咁啱識到個醫師,佢用美式整脊同好多手法,幫我推返好(好彩先短時間內揾佢,易啲推返,,但都搞咗至少一個月)

最後係要靠自己做多啲腰腹嘅核心力量,有練嗰排條腰點郁都得,練波比賽嘅表現好明顯提升。
我都係運動整到 我諗住挑戰新重量 又未熱身夠 所以自己攞黎
美式整脊得天水圍有間(唔係我個醫師fd),可能物理治療會易揾啲
耐唔耐會痛,條腰直唔到,行路唔可以挺直,一挺直就扯住痛,好彩無觸電落腳眼既痛
有無試過針炙
見朋友針完好返好多
Seek for 專業意見啦
如果真喺由椎間盤突出引起嘅腰痛做某類型嘅運動喺有明顯幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞