R6 定係 bmcpp 4k

31 回覆
1 Like 0 Dislike
有五枝ef鏡
應該放左部5d3,入r6好
定係就咁加多部bmcpp 4k

主打拍片
睇對焦流暢,同感光度,同畫質

大家點睇?
c200 mk2
要對焦流暢就R6
bmcpp係咪無人臉,眼部對焦呢d
有無showroom試用?
通常用得bmd就mf 架啦
佢個af真係不得了
Thanks
想問bm係咪畫質會好d?
了解下自己咩用途先
自己玩定做野用?
做野用又要諗有無後製時間 識唔識grade色 個系統user friendly?
自己玩就唔轉會照用Canon
畫質兩個都4k 你可能未必分到有分別
ef鏡畫質有咩問題?
Thanks

我上網睇過
我見bm對應davinci 多D,好似個後製空間比較大D
我其實係用黎拍微電影
好似bmd 岩我用途多D
我成個連登,應該淨係block左含撚貓
我諗我應該會放左部5d3先
之後入部bmcpp
再等一至兩年後,r6跌到$12000左右(就好似之前eos r 都跌到而家萬一)
再考慮入埋r6
Ching我都放咗5d3 準備入r6
因為低光丶對焦等功能幾啱用 本身又有ef 鏡
不過如果九成拍片bm一定比較好
要預返bmpcc唔係就咁用 有好多配件要買
R6:
你想一機兩味就十分適合,影相似乎幾掂,拍片spec亦唔差

BMPCC4K:
畫質一流,但前題係要燈打得好,靠谷iso頂唔到幾多
同埋要砌一套workable嘅BMP一定要買cage, v電, ssd.....
如果主力拍braw就更加要入大容量HDD+升級電腦
平得部機周邊嘢都唔小野

見樓豬睇對焦流暢,感光度,畫質,R6無誤
bmcpp 4k畫質係好,但係要一套配套
無自動對焦 (差到當無啦),你要手動pull focus,你有無試過係咪岩你先? (有啲工作情況如果無自動對焦係非當麻煩, 咁就會係deal-breaker)

單反係可以單人工作,交哂個對焦比個相機,輕鬆好多,又可以影相
A7S3, R6 (R6無ALL-I codec, 可以hdmi外錄解決), 1D X Mark III
一條友一腳踢既,不如租部bmd玩一日睇下邊部啱自己,方便易上手肯定s3, r6, s1.... bmd優點係駁ssd錄raw, 直插12v.... AF癈既,超食電,部機太橫上穩定器balance唔理想..etc... 總之唔好兩部機唔同牌子就易夾色,bmd 同 c log 紅色我就夾唔到... 唔知關唔關IR cut問題。
配套既加加埋埋同無反無太大分別,大家都係要有外置芒(無反用ninja 錄好d, bmd用大陸芒有野睇都ok),錄音機,雀籠... 電你係要買v mount電,但用ssd就平過買咭...
成套開工架生體積重量比無反大同重d, 電真係重同大過無反好多

你租果陣可以再問下間公司
bmpcc
願聞其詳咁sumire呢
拍得片就唔會太理自動對焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞