有冇人唔想生存落去 但唔敢同人講?

29 回覆
33 Like 1 Dislike
個人長期好消極,唔想生存落去.....

唔敢同身邊既人講,驚d負能量影響到人

但又好驚死因為知自己做過既衰野死左落硬地獄

每一日都好難受
咩衰野
偽記憶強迫症????
本身諗住可以上天堂?
你上網/ youtube check false memory ocd就知
生娘不及養娘奶大,看來你心中盛載著的痛苦,已令你覺得生無可戀。人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看( http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php )。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
我唔想死 唔洗你幫
突然間對海鮮過敏?

試下其他野取代食海鮮 如果搵到岩 就有另一樣野可令你快樂

又或者會試極唔岩 然後對所有野失去興趣 好似我咁
只係懦弱到冇勇氣踏出果一步,所以先留得低
只係唔想生存
做下運動,岀下汗
食少少蕉同甜野
睇多d positive/ 人生觀嘅書
唔想同身邊人分享咪喺度講囉,有心人會願意同你分擔嘅,就係睇吓你願唔願意比人去幫你開解你

我都經歷過低潮,或者你比我嗰陣情況更差,我唔知啦,不過無野捱唔過嘅,第時睇翻轉頭你又會覺得係呢d令你成長

比多d野自己做,群吓樂天嘅人,會好d

每個人都有佢難處,你要信你自己係比你想像中強,加油
加油呀樓主
全世界都叫你積極D,相反就係唔正常、有病。我都唔想架但我阻止唔到呢d悲觀情緒出現。

本身已唔開心,越叫自己「積極」就越唔開心。就好似一件事人人都可以輕鬆做到,而我要好花力氣,但都做唔到咁。

過來人既經歷只令我更睇唔起自己,對比之下顯得我係更失敗。

空氣差左?情緒差左?

搽下cream得唔得?

一係睇中醫
聽落似d人生濕疹,食野樣樣要戒口咁

如果你都差唔多放棄,我地就係朋友了
傻啦 我自己覺得,積極只係一種霸權,等人個個覺得積極先係啱,「積極」係人人都要跟從既主流價值
但事實係消極,悲觀,唔開心先係最多人發生緊
如果唔係都唔會有咁多歌係用黎安慰人

https://youtu.be/oEE0JaT-QVs
可能係圈子問題,或是只係我望唔透,我識既人當中,得我一個長期負面

個大部分唔開心既朋友係邊?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞