為左盲撐自己個鳩戴口罩理論 陳雲可以幾仆街?

13 回覆
21 Like 4 Dislike
國屍今朝 share 左呢段「新聞」

大家可以去佢 FB 睇得到 (如果未刪的話)
而佢 share 果篇黎自「新聞實驗實」嘅文
https://newslab.pts.org.tw/news/203-%E3%80%90%E7%96%AB%E8%88%87%E8%A8%98%E6%86%B6%E4%B9%8B%E4%B9%9D%E3%80%91%E8%8D%B7%E8%98%AD%EF%BC%9A%E7%A2%BA%E8%A8%BA%E4%B8%8D%E8%83%BD%E8%AA%AA%EF%BC%8C%E4%B8%94%E7%85%A7%E5%B8%B8%E4%B8%8A%E7%8F%AD%E7%9A%84%E6%BA%AB%E5%92%8C%E9%98%B2%E7%96%AB?fbclid=IwAR3Bi5cTmtP07zweoe3ghieEsrwzuo-wsazqBk-Ht47AYs3N5WnhuT3frgo

相信大家都知道,
一單新聞有無認受性, 可以有幾方面
1, 事件正確, 時間不正確
例如: 恆生指數今日大升 1000點 (事件正確, 但係幾年前嘅)
2, 來源不明, 或者來源無公信力
例如: 見到個 nobody 篇文寫得夠 juicy, FC 都唔駛就 share
3, 完全係老作

睇返國屍 share 嘅文係5月12日, 今日係 7月29日, 已經 2個月有多
疫情可以變得有幾快?
各國數字係公開嘅, google一下就好輕易查得到

可以見到自7月已經大幅返彈,
再睇睇今日 BBC 新聞網嘅數字
總數: 53162
死亡: 6141
死亡率: 36%

可能國屍認為咁叫好啦, 我智力唔夠高
為左盲撐自己個鳩戴口罩理論而引用一啲唔準確嘅「新聞」, 咁都叫學者喎~
仲睇佢嘅都有精神病㗎啦
鳩戴口罩 支持極權啊
商戶無得揾食好慘啊
咁嘅局面黃絲一手造成
皇天擊殺
根本港共有心放缺口比佢爆
但班人成日就賴鳩戴口罩
熱狗:社區爆發係黃屍自己攞黎

同場加映汪洋達
痴鳩線
我更加睇唔過班迷雲黨 on99,
國屍話乜佢地都信
單係一個朝早已經有 680個傻鳩 like 左佢個 post
根本點先係鳩戴, 佢地從來無解釋過
巿民出街戴口罩就係鳩戴,
熱狗擺街站戴口罩就唔係鳩戴
公就佢贏, 字就你輸

仲有佢地個理論係,
戴左口罩都有人中招 = 戴黎無用
咁戴左套都有左, 係咪可以唔戴套
戴套只係防到 99%,
仲要係正確使用先得喎
講唔正確使用嘅因素, 口罩咪仲多
佢哋一路都將「唔戴」、「鳩戴」不斷交換嚟用等人混淆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞