[垃撚圾公司] 上海商業銀行

27 回覆
23 Like 2 Dislike
做咗上海商業銀行四年幾
呢間銀行同其他同行相比
無論係公司個system定人材都出類拔萃

首先system 有幾勁
曾經或現在仲喺度做嘅人一定最清楚
請咗百幾個IT 都可以成q日死官網
修復時間每次肯定超過四個鐘以上
仲要連續死幾日
搞到啲客落親黎問到我哋口啞啞

仲有 咁撚重要嘅分行營運時間彈性安排
公司諗住出份新聞稿放喺個網度就算
竟然唔擺喺官網嘅重要提示到
你班hihi 想跣鳩我哋咩
邊有客會開你個新聞稿嚟睇㗎on9
落到嚟見到我哋落曬閘咪又係屌

我唔知呢單嘢係咪IT負責
但佢哋做嘢真係廢撚到hihi

班膠層究竟係咪讀屎片
讀咁多書都唔撚識management

疫情咁嚴重都淨係俾有身己 同隔離人士同住/住係確診大廈嗰度嘅同事WFH
(唔通叫佢喺屋企幫個客入錢咩)
佢哋嘅工作就分配咗其他同事身上
加重其他同事嘅workload

但我上有高堂下有妻房
我哋返工都高風險
佢哋就係屋企抖 我哋做到攰過隻狗
公司係咪應該要俾啲補償我哋呢啲同事呀

完左呢個疫情 我一定即刻辭工DLLM

垃圾公司 狗也不屌
LM
葵興撚表示 有同事確診之後其他人繼續返工
我真係一隻狗嚟
IT撚表示 上商好多老屎忽 成日唔撚理
開完個problem log 可以成個禮拜唔跟進
Kcc? 定分行呀
又係呢間公司
系統真係好垃圾 間唔中就入唔到去查資料
防疫措施又少 膠層只識諗縮數
Lm
做嘢效率咁撚慢 請班老屎忽返嚟養老啊
Lm
LM
就黎變年經
上次又係有人講
今次疫情連補貼都冇,孤寒到仆街,星期六開得個7間仲少過上次,錢就無得比啦
仲有呀,報紙唔好話d銀行提早4點關門,我地係4:15呀 4:15呀!
仲要冇通告講幾又度唔比入

利申:琴日量到個39.6度
葵興撚表示
kcc
做過中資銀行表示it請百幾人返黎,但部電腦開個excel同word都死機又唔換下d設備,請返黎托啊
連60蚊都慳返
可以用成分鐘先load到個客嘅簽名
IT出手低 有料既做一兩年就閃左啦
呢個循環loop幾年 仲係到做既都係生產效率低既扮工仔
想做既野好多又要快 錢又出唔到 再落去實死
我老婆5月個陣辭左職 依間野真係垃圾到痴撚線。

聽佢舊同事講之前坪石分行 彬記有同事食過仲繼續開,而家爆到全港九都係啦坪石先唔開有閪用咩 根本認真無諗過同事死活啦。

直接執柒左去啦依間廢物。
雖然係台資公司,但係做法仲衰過中資,完全唔理員工生死。其實佢地係咪信晒大陸啲數據,以為死亡率好底丫?完全唔覺得疫情咁嚴重都照開舖
唔知係咪見到post
有department 終於搞wfh 係呀 你無睇錯 但係20個人輪1個wfh 笑L到
想問係咪諗住10月派咗50個口罩,11月就唔派?
點解咁多間銀行一個月派2盒,我地就1盒用2個月?
雖則依家易買罩,但都幾cheap wor
上商出名冇福利!要福利唔好入上商!
你唔講大bank新年派糕,中秋派月餅,生日派餅卡?
奉勸有上進心嘅FG千祈唔好入哩間銀行
點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞