TOMICA/車仔 討論區14

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
屌 貼漏左
一陣貼番
呢架野我都入左……唉……又係歪牌……
係咪未upload 相?
初初諗主炒頭輪, 但係依家無左班大客
咪迫住要拎番出黎賣
真係當香港買家個個水魚咩
訂黑色同銀可能仲穩陣少少,黄色上色唔好或者痴粒粒又係大撚鑊,隻啡色就唔好諗了,啱啱架Vito又係啡色到出貨變左屎色
睇上面啲相柒影紅的$480?咁我部tomica 舊紅的咪掉得落垃圾桶?
最入門係玩具車仔
牌子如tomica,hotwheel之類
比例會奇奇怪怪
但勝在易買到,$50下有交易

如果想要部真啲,就買模型車仔
比例一般分為1/64,1/43,1/18
材質有分為金屬、樹脂兩大類
金屬車好重手,可以整到開門,但細節略差
樹脂車(俗稱膠車)比較輕手,但細節較佳(特別係內飾部份)
樹脂車多數係高階品牌,價格亦"高階"

1/64係大家一般玩開嘅車仔
香港人地方細,所以最多人買佢
如果整得靚,係有機會會畀人炒起
車仔細細但細會比玩具好唔少

京商出嘅1/64,$100蚊左右就有

1/43香港少啲人玩,所以比較難買到現貨
但其實鬼佬就玩1/43(同1/18)多啲
所以都好多選擇

SCHUCO出嘅1/43,大概$400左右

SPARK出嘅1/43,大概$600左右

1/18香港反而會比1/43多啲人玩,有啲廠仲會出可以開下門之類
非常晒位,如果屋企唔係1000尺請執一執位放佢出嚟

SCHUCO出嘅1/18,金屬制,可以開門,大概$1000左右

GT-SPIRIT出嘅1/18,樹脂制,唔可以開門,大概$1000左右
歐美版,鬼佬鍾意掛卡多過紙盒
Tomica 可否出一set

唔開盒驗就唔會有問題
師兄好有心

btw1:18 我會揀autoart
啲熱門貨實有

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞