新手學攝影

42 回覆
1 Like 1 Dislike
白紙一張 咩都冇學過

個人係想學影景 同 景加人 呢類

想問可以買咩相機

budget預 太約5000左右

誠心求教

有咁大力吊咁大力 真心想學
5d3 + 50 1.8

5千加多幾百蚊應該可以買到(二手

買快門盡量唔好過30,000

鏡頭冇發霉 普普通通應該都夠你玩好耐

當年都係買呢一部

利申用緊5d4
遲吓有閑錢

可以買返支24105 f4 慢慢玩
會執相 Canon Sony
唔會執 Fuji
想問呢個係一部機定係鏡頭 因為我查見到得鏡頭

可能係我唔識 巴打有冇LINK 可以睇下
師兄想問下 輕便相機同無反相機有咩大分別 唔該你
買你身邊朋友用開嗰隻牌子嘅機 因為方便你r鏡用
如果冇就買住sony a6100配kit先

至於點樣影得好就真係冇得教
你唯有去不斷睇吓其他人嘅作品
去了解下佢哋選址同構圖嘅思路

其實器材方面仲可以玩下二手鏡
鏡頭方面可以買枝大光圈廣角鏡去試吓夜晚影星
濾鏡方面可以等你對畫質有一定追求先買

有兩個tips畀你
第一,要買定Lightroom 同埋要影.raw格式
一張平平無奇嘅相可以經過後製可能變成(大師級)嘅相 視乎你嘅功力
第二,光差大嘅情況可以試吓包圍曝光

最後祝你進入攝影呢個無底深潭
唔該巴打 但係其實身邊冇人有玩開攝影咁 想請教下都好難入手
水 Fuji X-E3 + 18-55mm f2.8-4
新手嚟講影多啲相練習多啲最實際,點樣可似令自己更有意欲去影相?一部輕便既相機就係關鍵中既關鍵。Olympus E-PL8,一部適合新手或進階者既輕便相機於不久前誔生,具有PSAM模式,可以俾你由最自動既攝影體驗,亦可以俾你有彈性咁手動調節你心中所想,而且有機身防震,即使晌光線不足既情況下,都可以免於帶腳架咁輕鬆拍攝,大大加強攝影樂趣。最後亦都係最重要既嘢,我有一部極為新淨既二手E-PL8想放,二千唔收,只收千五,機會千載難逢轉眼即逝!
Cls咁打咁大篇野昆新手玩m43
講真 買部eosm6都好過佢
點講好呢無反係統稱 冇反光鏡嘅相機

畫幅可以有m43去到ff 都有

輕便相機即係係唔係即係數碼傻瓜機

即係唔可以換鏡嗰啲相機

唔知有冇講錯呢
本身諗住叫你去showroom 嗰度自己試

不過呢期爆肺炎

幾間都有職員賴嘢

都係遲吓先好去
X-E3加支zoom鏡,水貨4千都有
初攝影最緊要直出靚唔使執
唔係影兩下覺得唔靚就放棄了
搭單問
新手買左部d610加支定焦鏡
但影左排想試吓用變焦鏡
多數影景同人
有無邊支介紹?
每人有唔同要求,可以買部平價機嘅做入門嘅途徑,起碼當發覺攝影唔啱自己時都唔會太心痛,而且輕便係冇可置疑,當去旅行時,想要畫質唔錯又輕便又有防震嘅可換鏡相機,E-PL8絕對係不二之選。試諗下要帶住部FF機,加多兩三支鏡去,再加上腳架,去旅行就變成咗去健身。如果去嘅地方係新加坡,泰國等等嘅炎熱地方,更加不可想像咁辛苦。本人有Fuji亦有olympus,但本人使用olympus嘅機會大概有八成。所以....

唔好阻我sale部e-pl8
呢部真係唔會買錯
我都新手,玩左幾個月,作為新手fuji 我會推薦
二手xt1($1700)/xt2(3500)/xh1($4000-4500)機身+支鏡
佢有Xc同xf系列既鏡 xc就低一級level,低budget 就加支xc 35mm f2(全新千3),佢既成像同xf 35mm f2(全新2千3)一樣,不過無光圈環 全塑膠制
佢xc系列全部無伏 因為平 對得住個價 只係手感同操作煩左
個人極力推薦xf 27mm f2.8 (二手800到1000)餅鏡 夠細夠輕夠平亦應該夠你玩 會有帶出去既衝動
淨係用過fuji,幾個月都已經踩左幾次屎
個人建議如果你打算買全新既低級啲既鏡 加到錢既話 不如買高一級二手鏡
另外買新款低級別既機不如買舊款既旗艦機或二手旗艦機
同埋真係做大量資料搜集 首先我覺得要簡一個牌子 而我簡fuji就單純係靚 靚到我好鐘意 亦鐘意到我睇唔上其他牌子,而係踩完fuji一啲屎,吸收養分經驗後,我都重新再入手左部xt4加一堆鏡,洗左應該有2萬幾三萬入去
就係咁膚淺~
對fuji有興趣既話我可以以一個無咁迷惘既新手角度去答你問題,但唔好有期望 我都只係由迷惘變無咁迷惘
我係Sony a6400轉去富士,真係冇後悔
最初係俾佢個鏡頭群吸引左,真係好多鏡玩,鏡都唔貴(對比其他牌子原廠鏡真係平好多),依家xt3 xt20 加5枝鏡
師兄入左邊枝鏡??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞