立場: 調查後發現中聯辦買入全棟樂怡軒同蒲飛路 18 號 並擁有選民登記

294 回覆
737 Like 16 Dislike

《立場新聞》記者在查訪有選民登記的中聯辦物業期間,發現由中聯辦全幢持有住宅大廈,多數只有街道及門牌號碼,外牆沒有大廈名稱,即使當區居民亦難以知道大廈來歷;當中西半山蒲飛路 18 號物業全幢物業,住客包括中聯辦行政財務部正副部長等高層。資深中國新聞工作者、浸會大學新聞系高級講師呂秉權指出,中聯辦涉及特務人員,例如情報收集工作等,因此其大廈管理必須更小心,又認為購入全幢物業避人耳目。

https://www.facebook.com/710476795704610/posts/3284495838302680/?vh=e&d=n

對於有疑似中聯辦子女,利用以中聯辦物業登記做選民,政制及內地事務局強調,只要有關人士符合相關記資格,即屬香港永久性居民、通常居港等,即可登記成為選民。資深中國新聞工作者、浸會大學新聞系高級講師呂秉權指出,有不少中聯辦高層官員的第二代、第三代子女已植根香港,甚至長大後會由黨級編收,成為中聯辦幹部。

https://www.thestandnews.com/politics/%E9%81%B8%E6%B0%91%E7%99%BB%E8%A8%98%E8%BF%BD%E6%9F%A5-%E4%B8%AD%E8%81%AF%E8%BE%A6%E5%90%84%E5%8D%80%E4%BD%8F%E5%AE%85-%E8%87%B3%E5%B0%91-15-%E4%BA%BA%E7%99%BB%E8%A8%98%E5%81%9A%E9%81%B8%E6%B0%91-%E7%96%91%E4%BC%BC-%E5%AE%98%E4%BA%8C%E4%BB%A3-%E6%9C%89%E4%BB%BD/
屌啊
Push
貪污一步到位社團
殖民地
不如直接廢除立法會選舉啦
搞咁多嘢
咁就係
唔好晒錢搞假民主選舉啦
因為太假 國際會知⋯
雖然可能宜家佢唔再care
咁種幾多票都捉唔到
香港果然係逃犯天堂
癌細胞咁
Push
呢場戲仲要做俾邊個睇? 根本無人信個選舉公平公正
差佬都入唔到

主人地方,唔比狗入
全幢要幾錢落黎炒樓
要俾國際知香港仲有選舉
同時又要贏靜靜雞出拿咋招
尋日有連登仔仲笑冇常住地址唔準投票
一早買哂單位種票啦
Dead body有二萬四票,你話呢
國際線見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞