恐怖分子零距向老人頭部開槍

1714 回覆
2825 Like 113 Dislike
Push
黃子悅還拖
有埋口供,又有跟進

https://www.facebook.com/wongjiyuet97/photos/a.119810819583542/167226824841941/?type=3&theater

【回應警方聲明及交代:721一週年—胡椒球槍槍擊一般市民頭部事件】

首先,僅在此感謝各界關注開槍事件。根據最新消息,該名市民眼睛突然感到赤痛,正身於警署內準備向警方投訴,團隊已前往協助。

我們的兩位義工和另外兩名市民也在隨後將他們親眼所見的事情告訴我,現下是四位人證對事件經過的直接陳述。

|四名證人描述事發經過🗣|

事發地點:又新街賽馬會廣場外
事發時間:21:45-22:15
事發經過:

▶️人證A、B:距離中槍市民大約15米

嗰陣我同朋友坐喺距離中槍叔叔大約15米嘅櫈到食嘢,事發時無任何遮擋,所以睇得好清楚。
原本啲防暴警係企喺到嘅,後來對面馬路唔知發生咩事,企喺我依邊嘅防暴警就過咗對面。
有幾個伯伯見到啲警察行,就叫咗幾句「死黑警」、「黑警死全家」。
(嗰幾個伯伯應該互相唔認識嘅,只係聽到有人嗌就都嗌下)
之後個中槍伯伯可能嗌得好大聲,有3-5個防暴警行緊去對面馬路嘅時候就好快咁行番過嚟,
其中開槍嗰名防暴就好大聲咁鬧個伯伯:「以為自己好撚型呀?」
行到伯伯面前「一個身位都無」就直接對住塊面開槍,我哋嘅角度係望到「呯」一聲之後伯伯面前就有啲煙。由堆防暴折返再開槍成個過程十秒都無,所以我哋都未嚟得切錄影。
一聽到開槍聲嘅時候,就有好多記者行埋嚟,就幫伯伯急救,防暴就即刻拉封鎖線叫人走。

▶️人證C:距離中槍市民大約15米

本來防暴要過對面馬路疑打算截查記者,個叔叔大聲叫「黑警死全家。」
班警察過咗番黎,其中一隻就問個叔叔:「你咩事啊!」
之後就有一隻防暴揸胡椒球槍衝過黎,近距離向叔叔開左一槍。
粒彈喺佢頭爆開,叔叔訓低左咗之後,堆防暴仲要上前用槍指住佢個頭。
後來啲防暴散開咗,啲街坊上前抬走佢,叔叔一直摀住面部。

▶️人證D:距離中槍市民大約20-30米

我嘅角度冇咁近
防暴警員喺馬路開槍,而中槍者當時企係行人路上接近馬路邊,當時人中槍後有訓低,而佢嘅同行人士都扶埋佢去公園。開槍果隻狗都要行5-6步先到中槍位置。

⚠️要片⚠️
我們懇請當時在場既車輛和店舖提供cctv、車cam。又新街經常有大量車輛停泊,加上附近有大量店鋪(例如:忠輝燒鵝專門店,建樂醫療中心,桜,珍藏紅酒雪茄)。

————————
📣 【回應警方聲明】

今晚事件的嚴重性,全因警察對一個只叫了幾句口號的市民,直向頭部開槍。今天是胡椒球,明天可以是實彈。今次絕對是公共安全事件,警察也一貫地情緒化、肆無忌憚使用武力,自恃不需要承受任何法律後果。以往一直對抗爭者胡亂使用武力;今天已經以同樣方式對待一般市民。

無論距離或遠或近,這種情況下對著市民頭部開槍,無容置疑是草菅人命的荒謬。

另外,警方指我煽動仇恨。但製造仇恨、滿手鮮血的從來都是警方;以對一般市民的仇恨,洩憤般地胡亂使用暴力、妄顧人民性命安全的,從來都是警務人員。而我們,從來都是被動的一方。

此例一開,必定後患無窮。

——————————
#傾城起義絕地反擊
#黃子悅

招募義工表格👉🏻 https://bit.ly/2OrppCd
📣【眾籌連結】https://gogetfunding.com/wongjiyuet2020/
💡【轉數快FPS/Payme】號碼:9476-8172
https://payme.hsbc/wongjy

IG |www.instagram.com/wongjiyuet153
Twitter |www.twitter.com/wongjiyuet
TG channel |t.me/wongjiyuet97
FB |黃子悅 Wong Ji Yuet
push
其實都唔知改黎做乜,根據口供其實又係同一件事,
可能睇完訪問,驚對眼都炒車掛
比人射果個自己都亂,見佢兩個訪問都講唔同野,1999
可能佢當事人比狗射完都仲驚魂未定
唔推唔係人
樓主見到pin返#1279啦,唔可以比狗spin到
push
e件事唔煲大佢 d黑警淨係會越黎越惡 如果今次胡椒球射頭冇事 下次拎真槍射頭真係唔意外

煲大佢!死黑警 !話你呀 仲望!
曱甴近平推
Push
推到有片
正仆街
Push
21072019 - 白衣人襲擊途人
21072020 - 黑警開槍射阿伯
附近有咩舖頭?
死賤畜
推到有片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞