偽德國品牌!!!!!!!!

522 回覆
1213 Like 6 Dislike
▸商家背景◂ 偽德國!威露士來自中國!

最近疫情之下,賣廣告賣得好勁,標榜來自德國嘅威露士,實情係中國公司,由中國商人左大維於 2000 年喺廣州成立

自稱來自德國,但喺歐洲嘅商標就 2003 年先註冊,仲要有一間叫 Lohmann Haas Pharmaceuticals (CHINA) Limited 嘅公司註冊

為咗扮德國公司扮得更徹底,2019 年 8 月,威露士母公司收購咗一間 1904 年開業叫 Centralin 嘅德國嘅鞋油公司,自此威露士産品就多咗 Centralin 商標及「Germany since 1904」字樣,收購後 Centralin 商標有作出微調,加咗兩粒疑似影射美國莊臣舊商標 "J" 入面嘅圖形

而廣告所指嘅「德國品牌」或 「Germany since 1904」係指收購返來嘅 Centralin 品牌,並非威露士

#和你FC #商家背景 #威露士 #Walch #Centralin #中國公司 #中國品牌 #中資
https://www.facebook.com/fcwithyou/photos/a.106490494472819/117548973366971/?type=3

有啲記性可能會記得威露士十幾年前啲電視廣告
係同旺旺、娃哈哈之流同一個時段播
搵啲中國小朋友拍
除時好多外國品牌都係中國公司海外註冊,有排查。
Wtf屋企人買咗好多支
記得一間得一間
唔講唔知,thanks
諗起之前有個post 師奶嫌區議員送威露士唔係送滴露 成袋dum撚咗
🤮
細細個就知係中国貨
抄住滴露咁
睇過當年小朋友唱歌果個廣告都知蝗味濃
所有自稱made in Germany既野都唔可信

想知係唔係真係係德國有得賣,自己上去德國Amazon睇
pish
兄弟

還要賣得那麼貴
德國寶
其實點check啲公司有冇中資背景? 想學check
希特拉就來返生
原來大陸野,重以為東南亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞