qfin係咪商科入面最抵讀?

136 回覆
28 Like 5 Dislike
中大Tran qfin 有3.7先好諗 大把nds第一年無得入同你爭入去
HKU Qfin
同HKU E & F 基本上一樣
多幾科入門stat, calculus, cs野
讀得勁既E&F
take 下qfin要讀既elective
再搵份靚intern
就反cup qfin
原來佢係藍願聞其詳

只係唔想俾太多假希望人姐
咁多痴線佬讀書勁
有幾多個dse成績唔夠好之後反而會讀得掂 講緊入咗u仲多誘惑
除非真係數好好但俾主科拖累嗰啲姐

如果樓上連glef都差幾分,我唔覺得tran會係輕鬆
Hku fbe=0 career support
所以乜鬼 QFin AMPB IBGM 其實同E&F分別不大
都係睇自己造化
印象中係唔得
因為要對jupas公平返 唔想你入嚟另一科為咗跳過本來嗰科嘅基本要求
不過可能我outdate咗
你望搵course syllabus先講 好多人讀到覺得兩頭唔到岸
Econ 嗰邊又多限制唔係咩科都count major credit
如果為興趣自己minor仲開心
乜撚野事
9k 人工都有
qfin 係咪好多nds
睇median準確反映現實過mean
ust qfin應該過半係大陸人
hku唔知 cu一屆應該唔超過10個係大陸人
qfin best5 30分就入到,同medic爭好遠喎
當有埋美國工作簽證咁計(無嘅根本唔使諗,大把UG爆4去美國讀埋master拎OPT嘅人,公司根本唔會諗UG爆4但無簽證嘅人),哩啲唔三大爆4都好難爭,競爭激烈程度只會比MBBS有過之而無不及,而MBBS無記錯係收緊6科3尾4字頭分,我所知應該無幾多30分頭爆4嘅人,NDS同印度佬就多啲

不過大ibank喺香港請人fg都有4-5萬,2:1都會入到,叫做算係咁
qfin一定係最抵讀
收分唔係最高個tier
但搵錢係數一數二
邊間qfin先,ust qfin同其餘兩大qfin個人工唔係同一回事
p72好似都高?
有cv 3.5就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞