同事人到中年攞五百萬出黎炒美股

79 回覆
94 Like 4 Dislike
T算唔算?
仲以為自己睇錯
去澳門推兩口,就有千幾萬
covered call果part ok既
爆上最多都係羸少d
向下落少少都唔會點輸

不過加埋short put既話
如果張遠價put真係爆入價內
咁是咪jump得
台灣租金收益好低
接貨冇事, 最緊要選一D好股, 遠Put都接到貨咪當價值投資
ching你有無睇到佢本身用2倍margin買左貨 再short call?
到時d margin貨已經就快比人call補錢
short put爆埋入價既話 條友唔洗jump?
定係佢仲有另外500萬接貨
美股驚閪 SH十年一定嬴
所以咪淨係用兩倍margin做正股+covered call, 淨番1.5倍margin做遠價Put, 正股short call 點會比人call 補錢啊最多咪交貨. 總之一共係用3.5倍margin 既購買力做呢個策略
同事
點解咁多負皮
公司債萬一跌價是無仇報的
要留意你呢條數未計通脹,十幾年前兩球已可以買樓,收8K租金,仲比人話唔值。去到今時今日兩球購買力已經下跌左。

移民係ok,但唔好毀掉自己個事業去移民,因為事業帶比你可能性,隨通脹而升既收入,同埋不被淘汰既機會。我覺得較正路呢個數應該利用自己既資源建立唔同既 income source。唔好迷信passive income,自己辛苦得來的income source最可信。
5厘? 有咩可以債推介ar
(投資初哥)
thanks for the advice! 一直想開返個IB戶口都未搞..

斬債嘅意思即係斬到細分d, 容易啲入場? (希望我冇理解錯)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞