補過牆/拆過入牆櫃嘅交流下【白英泥Vs牆之寶Vs包仔料Vs補牆膏】

18 回覆
0 Like 0 Dislike
是咁的,屋企d牆甩灰如圖

想剷掉重練
但係完全冇裝修經驗,
唔知剷完之後點補、用咩補
搵過網上講緊呢幾種:白英泥Vs牆之寶Vs包仔料Vs補牆膏,大概知道有咩分別但係冇人講到究竟用邊隻補小爛嘅牆最好
另外會拆入牆櫃,但唔知拆完幅牆會爛成點
想知有咩手尾跟,會嚴重成點?
有冇人拆過/補過可以講下經驗
我用過包仔料DIY 天花
但係係因為鋼筋發漲,我打到見鋼筋先用

你呢度咁少/淺我諗用平底漿都得啦?

利申:完全唔識
鬆嘅剷出嚟先
買啲ready mix補上去咪得
但係要剷起再shape 翻個角位⋯⋯平底漿好似有d稀唔知得唔得
Ready mix 有冇話咩牌子好?
但包仔料無記錯係當石矢用
平底漿加少少石膏粉好似會杰身d?

一係你直頭落五金鋪問下啦
唔覺得有分別
與其聽啲師傅世界大戰不如快快手整咗佢
你有信心你咪買粉自己溝
不過補完淨低啲粉你擺邊?
用多樂士 五合一批牆灰
咪剷左d灰去 買桶即用灰批翻平佢
前排屋企裝修,自學剷牆批灰,網上都有好多youtube 教學,希望幫到你

1. 將幅牆甩灰既部份剷走

2. 剷完之後油一層"水性封牆底漆"(施拿),拿返實鬆散既組織

3. 乾左之後用"批牆灰" (立邦有現成一桶賣), 批落你剷走既範圍度

4. 乾左可以上普通底漆

5. 乾左上乳膠漆, 油兩層/三層, 完

(立邦有得買晒你所有要用既野)

有錯請指正
第一張圖唔係咁簡單
佢個裂痕係由底爆出黎
如果呢條係樑又好 牆身轉角位又好
有機會
1.由底爆出黎-鋼筋生銹(垂直)
2.批盪唔痴(多年時間冷縮熱漲)
3.漏水(機會唔大)
或者其他原因啦
都建議用炮仔打到無裂痕個層
而且打既範圍大少少好d 唔好預咁細
完成上面步驟 可以開始修復
1.用英泥寶(俗稱牛奶水)溝少少水/唔溝 油一層(油埋格口位)
2.用膠砂/英泥+沙做批蕩(包埋角)
3.乾兩日以上再批平膩子(適用埋其他無裂既,因為望落全部都要鏟底)
4.再用油油兩層(呢層無咁熟,要問油漆師傅)
利申:泥水仔
就係冇垃圾房應該唔犯法掛
打手定真心
收藏tw成個過程要幾耐
cf好似識驗樓咁喎
不過唔想搞咁大壇嘢眼不見為淨算
樓齡望落最少都廿年?
視乎你個範圍幾大

我比較懶就一日一個工序

d 底油同乳膠漆你等佢乾預3-4小時

批牆灰最好俾一日時間佢乾透

小建議就係唔好落雨天做

因為空氣水份高,太濕難乾
ching 識唔識做外牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞