你地會點樣backup 相片/影片??

52 回覆
1 Like 3 Dislike
今年開始認真既攝影,開始感覺到我影既相好重要,唔敢想像total loss曬相會點
我基本上全部相都係影raw,幾食位,上網睇左唔少資料,暫時覺得買個外置hard disk盒再加幾隻HD入去好似最岩我。
例如呢隻https://www.orico.com.cn/product/detail/7048.html
Back up相既方法有好多,不如各位都分享下你地既方法啦,希望最後搵到性價比最高既方法
起nas
雖然貴但係容量可以set大啲
有冇平啲嘅玩法 好似幾貴喎
upload咗上去edit唔到, 好似有啲無謂
google wd my cloud
而家梗係用cloud
s3 bucket deep archive
harddisk+雲端兩份backup
留名
未聽過...難唔難用?
我平時用時LR管理相片,upload左上去仲可唔可以用LR開番出黎?
一定係用cloud
如果唔係你屋企有咩意外就乜都無哂
但係要開番出黎睇會唔會好煩?我影RAW
懶到你 問問問 答完你又話未聽過 唔識google 㗎
dropbox個Smart sync功能幾正嘅
啲files上咗cloud,你仲可以喺自己部電腦見到啲files,但係唔佔位
1. 相機影完相
2. Copy落電腦 + up上Google Drive
3. 電腦執相,執完既相up上Google Drive
4. 剩係留番覺得重要嘅成品喺電腦,唔重要嘅delete﹐相機嗰啲都delete
5. 定期清理+整理相機、電腦、Google Drive
ds218+ 行raid1 加 無限google drive
電腦過相去ds218+ 100mb/s
之後set 咗自動喺返工嗰陣 up 到google
每張相都有兩份資料
其實raw 方便你執相,執完轉番jpeg ,之後raw 檔其實重有無需要留?
我就點都想keep,可能有d作品可以參加比賽
有冇ching用過image.canon

未必將相backup落佢到 但係直接係部機upload上網方唔方便?
NAS + 定期ext hdd backup, ext hdd 放office
以前曬完相都唔會掉菲林啦
如果係咁 , 我而家做法:

raw 檔放nas 或者dock station 行raid
jpeg 放google driver
我將舊相轉晒數碼之後,放晒係facebook 同google driver
除左正片其他之後一律掉晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞