開唔到機,求救!

46 回覆
1 Like 3 Dislike
AMD Ryzen™ 3 3300X

Gigabyte B450M AORUS ELITE Micro-ATX

ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16

Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280

Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6

電腦安裝windows 10後不定時會自動重新開機。。。

有時重新開機後就再開唔到電腦,會不斷reboot..藍畫面

用手指重裝windows嘅時候都會藍畫面

新機落地一個月,一開始就係咁...

問題係有時部電腦一兩日內會無乜事,玩大作都load得好順,之後突然就會死機
邊到買
藍畫面有個code,影低睇睇
試左所有野拆一拆要裝落去
可能有野鬆左接觸不良
0xc0000021a & 0xc000007b
試過
開 speedfan / coretemp 之類有得 mon 温度嘅programme 睇睇會唔會係 cpu / 其他嘢過熱?

過熱保護都會熄你機,未散完熱都唔俾你重開。

最濕碎就係 cpu 散熱 鬆咗
最濕滯就係底板突然供電過熱

hardware 大概可以咁睇睇先。

最好講埋你用咩牛,睇下會唔會因為唔夠電。
antec neoeco tuf 550w
自己砌???
有無重插過ram
試過
你係咪用盜版windows
正版
好重手喎ching
岩岩終於重裝到windows10 ,但又...

影得樣衰唔好屌我
如果重裝咗, system 問題可能比較低。
有無 mon 過 温度?
無過熱
咁我投一投降先

留名等學嘢
部機好撚癲,一時無咩問題,安到window,打到機,之後就會忽然死曬,重安唔到window...

最慘係用燒機程式去check硬件又件件都正常
有冇板換試吓
Down 個check ram memory 既software
之後入落usb開機check 有冇error
藍mon多數ram有Bad memory
ram slot a2 b2 ?
無第二塊板我都想逐件拆嚟試
試過曬memtest86同64,無error
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞