【英國移民】#2:文化差異

45 回覆
34 Like 0 Dislike
好帖
多謝分享
東歐人做咩多?
Burger king m記個收銀啊 勞動工會多啲
例如一啲平嘅餐廳廚師 清潔
有啲會開清潔公司幫租客完租果時做compulsory cleaning
或者幫人手洗車
裝修 幫人整屋頂我都見唔少
呢啲工點揾?
英文差點見工?
唔明咪即刻問佢地
啲鬼佬好樂意教
我係美國都係咁
good post lm
我喺英國南部住咗好多年,大致同意樓主觀察。

同埋記得登記做選民,住喺英國嘅 BNO 都有得投!
手足如果有咩見解唔同 或者覺得需要補充多啲都好歡迎分享吓!

因為我地經歷過嘅未必好全面
我都認同另一位手足講
唔明就問啦 我依家其實都唔係明晒佢地講乜
或者睇電視都係個好選擇
開埋個subtitle黎睇 有時都會cover唔同slangs
補充少少「口音」嗰部份。

英國唔同地方嘅英文方言可以差好遠,而「禮貌」嗰節睇到嘅招呼語同暱稱都有地區分別,所以去到一個新地方,適應當地人嘅方言就好,唔使太執著到步之前學識晒啲民俗(因為未到步唔會學得識)。

亦因為英國地區方言之間嘅差異大,所以英國人一般唔會覺得香港口音難明,因為香港口音其實就係一百年前幾種英國方言撈埋再用廣東話嘅音素讀出嚟(Z 讀「易set」其實出自一百年前嘅蘇格蘭口音!)所以香港英文同倫敦標準口音之間嘅差異,有啲英國人覺得仲少過英國各地方言之間嘅內部差異。喺英國住落,學咗當地人口音固然好,但亦唔使擔心一口香港腔去到會溝通唔到。因為溝通到。
可以講多啲本地常用slang? 🙏🏻 thanks
想問問點登記?上網搞?🙏🏻
暫時淨係諗到 "Oy!" 同 "shagging"
個人認爲呢兩個字uk 以外地方比較少用

人地見到你唔係 Local, 會用少啲 Slang (講返 standard English)
好有用,多謝巴打咁有心SHARE
呢條片嘅口音應該算係咩?
https://youtu.be/IvYAw0_Kl5I
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞