DBS 黑心老細Elizxxxxx cheng

23 回覆
15 Like 2 Dislike
勸大家冇咩事都係唔好入dbs做
聽個friend講Pb個條kyc team好慘
佢哋話今年嚟咗個新老細叫Elizxxxxx cheng,一嚟就大執佢地條team,成條team走咗好似成6,7個人,有人自己辭職,有人俾人炒,聽講仲會用手段俾迫人走。跟住又轉佢自己鐘意嘅contractor做perm (佢好似做咗好短時間但好識擦鞋 話之前老細唔受佢呢套本身仲想唔續佢)

最賤係佢嚟咗一個月都冇就開始炒人。用盡一切方法整走唔鍾意嘅人,幾黑心先會喺而家呢個時期炒個perm staff,人地成頭家要養。聽講俾人炒嗰個做嘢係一般嘅,不過重點係佢炒完人仲要周圍唱
傳到成個office幾條team都知,完全無employee confidentiality,做呢啲位都唔識收下把口。其實dbs不嬲都無炒人嘅文化,就算呢個時期都係freeze下headcount,起碼唔係好似大貓銀行咁。

E成日想帶自己啲人入嚟,日日都掛住搞headcount問題。係好多老細都會想帶自己人過檔,但佢地條team長期都唔夠人做野,個個月都俾人捽數捽到痴線,仲掛住搞依啲19嘢
佢地team啲contractor仲慘,日日就提心吊膽驚俾佢針對驚佢唔續約,一係就真係等俾佢迫走。

Dbs呢間嘢真係特別多嘢,之前ibg又閪,真係諗清楚都唔好入呢間公司
咁巴打走左未?
點解呢間公司咁架
玻仔公司文化好西,D人又冇禮貌
屌 咁都唔開全名 咁撚驚青抵你比人恰啦
呢排DBS好紅
晨早走咗啦呢啲閪公司
冇禮貌都唔緊要呀 依家個市咁仲炒人咁黑心先最仆街
Dbs真係狗都不屌 之前爆疫症爆到痴線果期都唔比人wfh 叫人一定要返office 仲成日叫人星期六返去ot
冇人性架!
仲要佢last day嗰日先知自己比老細唱到連第二個office嘅人都知佢俾人炒左 之前仲要扮自己唔係俾人炒好慘
dbs真係好撚垃圾 d人好撚閪 coo office好多辦公室政治
push
好工不如好老細

對唔住囉 Elizabeth
有冇真全朵啊 爆佢中英文全名等全世界人知佢咩料好過啦
PD TEAM 都係仆街
Elizxxxxx咁同直接開名有咩分別係人都知佢叫咩名啦。
銀行工就算依個時勢都好易搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞