[Netflix 自家動畫]日本沉沒2020

122 回覆
9 Like 2 Dislike
未睇
湯淺都咁多人負皮好少見
中段開始想學walking dead咁
但其實觀眾想睇嘅係個日本點崩壞法
畫風差都算,但中段開始講嘅嘢9唔搭8
死法真係唔知想點
唔係有刀仔架咩
阿媽做咩落去玩水
套野係真心差...
成套基本上係冇反派
一開始睇覺得人設好怪,互助互愛到一個唔合理嘅地步
睇到最尾我先至明
我諗佢本身諗住食住奧運條水宣傳大和民旅精神
整體嚟講佢係日本嘅propaganda

講返套動畫
可能我本身expect似望月峰太朗龍頭、又或者係原著日本沉沒咁
講人性殘酷、為生存不擇手段,就算mild極都有東京地震8.0咁
點知前完全講守望相助,所以個落差令我開頭嗰幾集好返感

但係後半我真係有俾佢感動到
特別係師兄、Kite嗰兩段同個結尾
佢夾硬加咗句對白話冇刀仔
我心諗冇刀仔都仲有好多工具可以用
再唔係你喺架船到,大把野可以用嚟自製工具,佢地又唔係好趕時間
有冇人反而覺得
係專登唔描述 究竟災難有幾慘烈
脫離災難嘅慘情
對於唔同角色嘅離去 亦都冇太加以煽情
反而係淡淡一筆劃過

有好多場面都有種荒謬而且違和嘅感覺
呢個我都唔係好get到

btw 睇過日本沉沒嘅漫畫版 初時仲以為佢呢套係另一個世界觀 點知原來田所 同小野寺都存在 不過新呢個小野寺咁老嘅
垃圾 可以唔洗晒時間
睇到第3集
睇到r晒頭 硬係覺得成套野好有違和感
唔知想表達啲乜?
同埋個女好撚黑人憎 睇到反撚晒白眼
畫風都好唔掂
原著係一部好大日本主意同質疑外國嘅小説
用以前果套擺喺依套作品其實好夾硬
唔係日本人完全冇共嗚我諗應該好正常
呢套真係唔明點解可以做得咁差
lm睇咗兩集
套野咁設定
菲律賓台灣應該都崩潰咗
成家人都幾古怪

死完老豆d反應都幾平淡
無乜張力,明明第一集幾好有啲緊張既感覺,點知第二集起就越黎越差
死左老豆之後反應勁平淡,七海死左仲多感情過老豆
仲有啲BGM搞到好出戲
真人電影來講,當年有套「日本以外完全沉沒」比較好笑
好難好得過東京地震8.0
我都想睇呢套
啲人嘅情感係好奇怪,成日嗰頭好唔開心/好擔心,轉個頭就好快平復番。又影合照有剩
睇睇下會覺得有陣cult味,唔知係特登定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞