【青年就業】城大工學院畢業生就業率近9成 起薪點平均$2.3萬

141 回覆
227 Like 31 Dislike
行seheme 政府都會補貼一半

利申 2年半前shitty engine 畢業 23k起跳
有料 Client or MC?
我就main con 另外大多數consultant 幾個aa 同政府
成日走入黎9up 唔好老點人啦
連登fg一般都50k起薪 23k唔合格喎
笑撚仆街
main con不嬲人工高d 起西又熱又曬又要食上家氣
反而香港班垃圾Consultant 十鳩幾年都仲係18k請grade
但有無source 到底乜科可以拉到個average 咁高
吾城
50年就$650萬,岩岩買到
Aecom 比個offer我19.5k
我完scheme就跳去第2個field 所以選人工高既
Bse
我個陣科Engine 班同學FG 都係13-15k 呢個range講緊都係2 3年前既事
依家都未到23k
下 咁誇
其實好多都做返本行 要入100%入到
有scheme行係好多人爭
Building civil bse ee 仲有Archi 都過20k

其他environment/bio就唔過 多數去第二到做
其實23k算係average 唔好眼界咁細
教院都一堆2xk
銀行tellers 都開18k起 GT MT都多做紀律部隊都有
個stat可以作 畢左業會問 但多數會打返比僱主問下
其實依家hku engine一大半fg係asso升上去
Hku既優勢已經冇十年廿年前咁大啦
唔好再活係十年前啦
認同你嘅
屌睇得多連登仲以城大真係shitty 原來咁撚勁
咁似正苦保就業嘅
Unemployment rate > 10%
咁都有得威??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞