香港科技大學 人文及社會科學學院 回答區

142 回覆
6 Like 17 Dislike
有冇人對JS5411 Global China Studies 或者JS5412 Quantitative Social Analysis 有任何問題想問?
QSA啲人grad咗有咩工做
全女班
好大浸大陸味
我中學通識老師以前係ust讀中國研究
其實係教乜架
有咩出路?中國研究
想讀國際研究
其實全部同data 有關嘅都做得
因為basic 嘅stat 同programming都會學到
而通常有心嘅都會讀多啲依方面嘅嘢
識啲返intern嘅都係data analysis/marketing research 個類

但GCS 啲仔係幾少
QSA就差唔多1:1
成個科大都多支那人㗎啦
其實只係集中讀關於中國嘅humanities and social sciences
啲required course都係啲中史呀 中國經濟同社會發展個類
但elective 就會多返啲唔關中國事嘅嘢
同普通general degree一樣乜都做得
之前港共仲係香港政府個陣都幾多人入
都有人入到AO
至於國際研究你係想讀international relations?
啲prof係幾有料
所以postgrad 都幾出名
咁點解唔major stat or cs?
UST pg基本上得支那狗 唔只係多
咁本身比起研究algorithms 同諗點proof
依科讀嘅係點應用嘛
最簡單你就當佢係applied stat with social sciences
同埋依科其實幾啱for 讀上去嘅 至少寫thesis做data analysis個陣唔洗重新讀過晒
淨係入到CityU Asian and International study
讀過SOSC1661 幾正
推推
有d咩tech skills 學到?
而家仲有無d人比social science 個名水左?
Sosc stat course 迫一定要學Rstudio
之後跟據你所讀嘅sosc software course會有更多唔同軟件會學到
例如有GIS Gephi Netlogo 依啲都會玩下
但想認真咁去學去用就可能要r下個prof

至於有冇人仲畀人水就唔清楚 因為冇見過今年啲year 1
咁本身比起研究algorithms 同諗點proof
依科讀嘅係點應用嘛

Stat / CS: Am I a joke to you

Programming / Data Science related 既工 點解你會覺得QSA 會比CS / Stat有優勢
無覺得有優勢
我純粹想講好多人都係搵依啲工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞