政府工程序一問

100 回覆
5 Like 25 Dislike
長工
我係waiting list入,所以收電話嘅時間唔可以作準。

同埋我試過果個部門好等人用,佢係一路in一路派offer。不過正常都係in哂計好分先派,咁要睇下你部門in左幾多人。

仲有你朋友嘅朋友話收到電話offer,我估計其實佢係收到call佢body check,body check pass左就會出信比offer。所以你朋友嘅朋友,同人事部講嘅野其實無衝突。

人事部宜家應該係call梗人去body check。call哂之後就會出waiting list信及fail 信。
希望唔係同一日call哂啦
最高分咪一個月咁上下直接Vetting囉
咁唔高分但又入圍咪好耐之後出封信入waiting囉
係要耐性架喇 份工一世 係咁
諗諗下你有道理
有人收到call而我乜都無
應該9成收皮了
都有機會waiting嘅
Good luck
我係直接收offer信 無電話
入咗職先body check
其實個個部門都唔同
佢無問你幾時番工?
想問下你in完幾耐收到信?
封信內容係直接叫你番工?
in完幾個月收vetting
vet幾個月就收offer信
從來無電話
offer信上面有個日子
叫你嗰日開始要available
得唔得都要覆
樓主見咩部門講唔講得㗎
個部門唔多人,唔自爆了
反正都應該唔得
咁加加埋埋都成半年
都幾耐下
如果係收左waiting,張waiting list 又有得extend嘅話,等年幾兩年都會架
由recruitment 開始到考又幾個月
考完到interview又幾個月
in完到收vetting又幾個月
vet又幾個月
其實average係一年
所以啲人成日話等開飯真係唔好等政府工
今日打去人事部話有個fd收到電話通知成功
人事部個職員斬釘截鐵咁話無可能
既未出信亦無打電話
同埋再問一次成功係出信定打電話
佢話一律出信

真係唔知係我個fd個fd個fd 定人事部個職員9up
你不如問係咪call梗body check
問左
佢話未打出任何電話
亦無咁快會有消息
咁人事部唔會呃你嘅
希望係個fd個fd個fd 尻up
頭先再打去CONFIRM係咪無出CALL約BODY CHECK
人事部話RESULT都未有,點可能出CALL 約BODY CHECK
咁我個FD個FD個FD同人事部其中一邊係吹水
以為一interview完就有結果
咁耐㗎咩
正常政府工係1-2個月知結果
有個fd幾年前考到紀律部隊主任級
In完個幾2個月收電話
professional grade
上年10月見 今年1月offer
感謝巴打分享
直接收信定收電話先?
我指佢地見完覺得請唔請你個結果
應該好快有
通知考生耐我知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞