Coursera自學 求指點

42 回覆
3 Like 9 Dislike
HKU e&f year 2
黎緊summer想學啲新skills增值下
第時想做banking&finance嗰邊啲工
想問應該學咩? python/SQL/VBA?
好迷惘求大師指教
Banking好多範架wo
如果你係想自學programming 咁你可以上harvard cs50先 係edx
主要係想學financial modeling 見好多工都要識programming先得
咁你睇左cs50先
睇完之後應該大概知programming係做緊咩 同埋應該都會知如果要深入運用programming要再學啲咩

個個都話要讀programming 不過無幾多個捱到
加油
Btw
有興趣你可以search下qfin果班人讀啲咩
比心機啦
時間唔會等你
Princeton好似有一個course講financial modeling
我上左一兩堂之後無繼續
agree

呢堆topics應該有用
Calculus + Statistics -> Probability + ODE/PDE + Optimization -> Stochastic Calculus + Stochastic Programming
search過
你意思係讀埋fixed income securities/spreadsheet嗰啲?
數/stat底唔勁會唔會好難上手
睇你要去到幾deep
stoc cal係無底深淵
Programming只係tools
佢可以automate/facilitate 左個task

但你都需要有domain knowledge (or so called business logic)先寫到一個乎合你需要嘅program

Eg 我正係識programming, 無acct knowledge, 我都唔會寫到一個用到係acct嘅program

所以你學嘅野有兩種
1. Programming
2. Domain knowledge ( finance/math eg derivatives/accounting)

But anyway la,
如果你真係唔知應該讀咩
你可以直接讀qfin d人要讀嘅courses
讀下讀下你就知發生咩事架啦

Btw 通常呢班人入yr1個summer已經讀緊架啦
你真心想做呢範嘅話 建議你直接去學校相關department問下advisor (eg finance/computer science)
學校其實有好多資源 其實你唔駛走上黎呢到問
呢到好少會好似我咁認真答你
數/stat底唔勁就唔好諗住入呢範啦
有啲野唔係靠勤力就得
我assume你講既financial modeling係IBD/Research 咁最主要係識excel同valuation 識少少vba/R/Python/Matlab都加分但唔係必要 trader需要呢d知識多d 如果你有specific question可以再問
利申 做呢行
可唔可以詳細啲講下excel valuation要識啲咩
多數都係fundamental equity valuation 譬如DCF/Relative Valuation/最多去到LBO之類 你可以搵一個叫Aswath Damodaran既prof既material睇下 佢有website(有model template)同youtube(course)
以上呢d就啱ibank/research/valuation

qfin既內容好多都係stat math econometrics 呢d skills啱trading/quan research/risk

btw如果你真心想學programming 一定唔會蝕底 我自己都自學緊 多個skill未來都可以保持競爭力
多謝巴打 好有心
另外想問下VBA/programming 對呢行有咩實質幫助?
如果資質唔夠好(M1/2冇星)可以唔洗試
無謂曬時間
想知多啲呢行嘅野
M1都有一粒嘅
唔係做quants / trading 洗鬼讀stochastic calculus
做傳統banking / finance,反而d basic 如money and banking, accounting 既底要打好
Excel 好重要,Excel 由入門到advance 都可以好多嘢學
SQL, VBA 最好識,學埋BI 如Tableau / PowerBI 就更好
Python optional, 除非你想學machine learning

我真心見過有Qfin grad 既人連intrinsic value / time value 都計錯
咩ODE / PDE 真係曬氣,9 成Qfin grad 既人連咩係feynman kac formula 都未聽過
要明白stochastic calculus運作詳細,單係real analysis背景已經收咗大部分ug qfin仔皮
如果個position要處理大量data可能會有用 我個position基本冇用 我d同事都冇點code 但係excel powerpoint 好熟練
其實呢d skill你學個basic再寫上cv冇人會interview grill你因為我地自己都唔多識

我都有經歷過搵intern搵fulltime 都冇人問我呢d
明白
btw可唔可以請教下你作為過來人對呢行嘅睇法?
我今年fg 係summer之後拎return offer 呢行(fo)個learning curve好steep 大部分都係learn from job 做事業起點冇得輸
而且我覺得最鍛鍊人唔係d technical野 而係communication呢d人事野 學識點表達自己 唔識就去問
你既學校同gpa已經差唔多可以證明你IQ冇問題 所以be likable就好緊要 當然recruit個陣要執靚份cv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞