大陸出世,細細個黎香港讀幼稚園,97前已連續喺香港住左10年以上,到底有無資格申請BNO?

287 回覆
10 Like 431 Dislike
唔係有機會。
係直程可以。
個時只要係永久性居民,就可以歸化,申請埋bno
一係你父/母本身香港永久居民, 咁你大陸出世都只係香港永久居民
要歸化入籍
你父/母本身係BDTC/BNO, 咁你大陸出世都係BDTC
可以申請BNO
可以申請BNO
你哋阿爸阿媽唔係香港人點樣嚟香港入藉
認真一問
可以申請BNO
咁可能佢老豆老母有填佢係子女欄
RIP啦你
樣樣都唔中
香港永久居民
歸化入籍
咁我再舉個例

假如一個中佬 偷渡黎香港 拎左身分證 又係97前換左永久身分證 咁佢係咪都可以申請bno?

咁樣好多人都拎到啦
可以申請BNO
一係你父/母本身香港永久居民, 咁你大陸出世都只係香港永久居民
要歸化入籍
可以申請BNO
我都識人係咁
佢父/母係香港永久居民? 係就無問題
唔通去轉旅行(大陸又好邊度都好)生左就唔當個仔係香港居民咩
係。
你唔駛理佢用咩途徑黎香港,只要佢係97年7月1之前拎左永久性居民,佢就可以歸化入藉拎bno
要歸化入籍
可以申請BNO
長知識了
重點係個中佬有冇係97前申請BNO
要歸化入籍
可以申請BNO
當年無歸化
或者父母無歸化+included child就無

其實好容易明
有人97前香港出世
上述兩樣都無做
一樣無bno
但好多偷渡黎香港既人 97年都夠7年拎永久證 所以正常佢都可以重新申請?
我都係大陸出世,97之前,都未住滿七年
老竇老母都係大陸落嚟,大陸人
只有特區護照
不過我女朋友有BNO

光復香港時代革命
咁如果97前夠7年但冇做咩歸化係未就冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞