香港無大規模爆發疫情係好彩定咩?

24 回覆
7 Like 0 Dislike
雖然係街度見到99%都有戴口罩,但大家防疫意識都唔高

但見到好多人戴既方法都好求其,露鼻,就咁拉口罩落下爬,係咁用手摸口罩外面等等(等大家補充)

見好多人用信封之類既野收納口罩,但其實信封入面咪滿佈細菌,仲要係重覆使用

究竟無大規模爆發既主要原因係咩?

利申:純學術交流
淨係99%會戴口罩已經贏過西方國家
之前BLM差唔多一半都唔戴口罩
識戴口罩己經贏哂. d 箘己經好難傳.
啲菌痴咗落口罩面度啲人又係咁用手摸佢,之後又唔洗手摸呢度摸個度最後摸埋落自己度。

其實係咪呢隻野係香港無爆到出去所以先無事?
Face covering 有好大作用,同03一樣因為帶口罩今年年頭流感高峰期流感人數sharp cut。
甚至,轉季都少左人病。

當然,因為Kung flu令唔少人唔敢睇醫生,都有少少影響傳染病人數。
其實對於我們的處境,我想這幾個國家會特別有體會:

芬蘭(冬季戰爭)
捷克(布拉格之春,連儂牆,天鵝絨)
斯洛伐克。(同上,以前一個國家)
波羅的海三國(立陶宛,拉脫維亞,愛沙尼亞)(人鍊奇蹟)

本應有德國(柏林牆)
但德法宜家似乎

以色列應該WFC

應該嘗試大家一齊做多國文宣
我就做左喇
你呢?

或許還有:
俄羅斯
歐美無強制打卡介苗?
其實好多人都好乾淨 又消毒紙巾 又消毒液

不過會留意到既 多數都係無意識, 唔帶/鳩帶口罩, 周圍摸果d 可能會令你有錯覺好多人都係咁

不過老實講 一路無乜人出入香港照計 又有14日 理論上就好難爆,除非大陸開關
做得啱好過做唔足,做唔足好過乜都無做。尤其經歷過沙士,香港人慣左咪信政府,當政府打死唔叫人戴口罩時,大家都自發買定防疫三寶: 口罩、酒精、漂白水。如果等到3月先做,就死得人多
因為我地唔相信中國.
梗係啦
香港人戴口罩戴到入棺材
第X波準備爆發?
香港人係至撚驚死既,仲要奶撚過沙士嘛
連登仔一邊話好想大爆發,但最緊要唔好爆到自己
戴口罩戴到訓覺都戴撚住個死款
第三波真係爆發了
又燈
啲廢中廢老見前排無本地個案就個個都唔戴口罩
多得佢地唔少
燈力
樓主燈力無限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞