開住nordvpn 網上信用卡交易, 登入銀行戶口, 安唔安全?

23 回覆
1 Like 16 Dislike
硬係感覺要經過人地個server 去做呢d 野, 就好似人地會知哂你d 野咁

雖然呢家大部份網上信用卡交易都係encript 左, 用apply pay 更好啦, 打都唔洗打, 但都想問下大家其實經nordvpn 做呢d 野安唔安全?
咁呢個無法, 點都經
但呢家係經多一手
本身你啲packet已經係網絡飛來飛去,唔會話經少咗就安全咗
用緊nord 開唔到銀行app
點解我想買vpn 佢唔比我買,佢話something went wrong
你買邊隻
我又無呢個問題
我用大貓
HTTPS理論上NSA都破解唔到
Nord唔會decrypt到封包攞你密碼
Nordvpn 3年果個plan
留名
用nord=安全
其他vpn 唔敢講
你信ISP多過信Nord? 唔撚係呀?
人哋就係賣安全 你又走去問人哋安唔安全
中國呢
支那邊會先進過NSA
如果https有人破解到 個網絡世界會地震
你唔係以為唔用vpn經ISP去online payment之後就直接connect到個server呀?一係你就赤裸裸咁俾人知,一係你就唔俾人知。完
我覺得政府如果要睇 係有計睇到內容,始終互聯網下 所有公司要營運要做生意點都要同政府申請d野,最基本br都要啦。
我嘗試解釋下,不過未必係現實。
原理:只要browser或者os信你簽出黎既cert就已經唔會輕易發現,政府係中間自簽一個cert係可以睇到晒內容。
點樣可以自簽個cert又有人信?普通人 普通公司當然難,但政府未必,因為中間好幾層都可以出古惑,如:簽ssl cert既公司,出browser既公司,出os既公司,出手機既公司,出套裝機公司,賣domain公司(e.g. 成個domain比你own 15分鐘比時間你申請個正版cert),提供cdn服務既公司,之類。

另外仲有機會係可被直接破解,而方法未被公開而已。政府級 擁有超級電腦 普通人又點會知點玩法。

利申:純粹9up 9估 無法證實
"政府係中間自簽一個cert係可以睇到晒內容"
???how???
政府or任何人都係可以咁做,只不過佢地簽既cert會彈警告或者無效。因為佢地簽出黎既SSL扮唔到domain擁有人。
mullvad
tunnelbear
都有攞獨立機構安全證書
不過 ser 唔多
唔太建議長期用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞