理想中的aa狗與現實中的aa狗

21 回覆
46 Like 3 Dislike
理想中的aa狗:
專業
誠實可靠
熟悉一般買賣合約條款
熟讀售樓書明書,能即時解答買家一般查詢(例如廚房幾大,樓底幾高等等)
了解買家需求喜好等,為買家提供合適樓盤選擇
為買家解決煩惱,收費合理

現實中的aa狗:
中三畢業
考到個代理牌就覺得自己係專業
十隻有十隻都鍾意講大話,冇一隻可信
買賣合約too long didn't read
樓書咁大份睇嗰個都on9
廚房幾大樓底幾高喺邊頁搵都未知
冇左公司張leaflet就乜柒都唔知,成碌撚咁
乜柒盤都叫人睇,浪費大家時間
睇完唔買屌鳩個客
認為係憑自己本事幫發展商賣樓,份佣係發展商俾,買家分清莊閒未
aa狗唔回佣就冇存在價值

歡迎補充
中三讀完,就出嚟養家,貢獻社會
RESPECT
都幾中
利申樓好, 反AA
aa狗:好嬲好嬲
專業 <--- 唔做功課 唔知成交紀錄 是是旦旦
誠實可靠 <--- 老點居多 10個有9個 都係試下你係咪水魚
了解買家需求喜好等,為買家提供合適樓盤選擇 <-- 問多兩句都嫌你晒時間
為買家解決煩惱,收費合理 <--- 只係站在發展商 同業主立場 夾9你
我根本冇理想過有好嘅AA狗
大公司既aa狗:想睇二手盤就不停遊說你去抽新盤樓花
明明一早講明想要現樓有即住既需要
其實係點解? 我都覺得好奇怪
抽新樓九成都抽唔到,佢地反而係咁想你抽新
新盤多d佣
新盤要回佣, 當回一半都低佣過二手回2%?
*低佣過二手2%佣
做地產好似要中五....
乜原來依家二手都要回? 世道不同了
睇錯
完成中學五年級或同等程度的教育
毅進都得
佢更想帶你去買(特別貴既)貨尾單位,冇人要,唔駛抽
打救一眾發展商,個角色好撚重要
無aa狗嘅血汗
發展商食晒屎啦

香港基石
勁過發展商,人中之龍,AA話冇佢地發展商就冇生意做
d客會自動去清貨架 邊有貨尾姐 唔洗aa帶架遲巴
俾錢aa狗sell 啲貨尾俾自己
定又係果套佣係發展商俾,關買家撚事理論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞