ViuTV奇幻愛情穿越劇《二月廿九》後續討論 (83)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
今日真係會長黨大然
周冠威更講到由於電影成本不高,所以難以預約輕鐵或者封站拍攝,唯一能做的只能打游擊戰,而且輕鐵站是個十分公眾的地方,有些鏡頭會阻礙到月台運作,職員都會要我們離開,其後再找方法去拍,這些都是製作上的困難。不過導演覺得現時《幻愛》中的輕鐵鏡頭,是封場都拍不到。「反而不預約先拍得出這種生活感,這種自然、城市、穿梭的感覺、光影的流動才能造出的氣氛。」

劉俊謙更表示因拍輕鐵戲份時,他與蔡思韵是作相反方向的,所以每拍完一場就要約定在哪一個站等,再拍一次,不斷重覆。「所以現場情況好似走難一樣,不過輕鐵拍出來真係好靚。」另外因為導演偏愛輕鐵的舊車卡,有日已經拍到大約晚上11點,仍在等待舊車卡,但發現原來愈夜舊車卡是愈少行走。「試過有2日拍攝時間都是在等輕鐵,當等到時就要立即埋位做戲,加上又要等人上落車,過程好考大家執生能力。」

原來係偷雞拍
自己試過,要越夜先越拍到種寂靜feel
呢排都已經無見過舊車卡
will live
WILL WILL好靚仔
Willwill好靚仔
Will Or so handsome
未入live都知道
柯煒林好靚仔
好正 呢套嘢真係要睇推
試幻想刀仔之前扮劉謙,刀嫂係欣欣
咁就冇咁痛
各位!自從正式開工,真係好耐無上嚟!轉眼間已經83!229黨好強!
《幻愛》勁好睇,劉謙同Ceci做得好好,抵佢哋攞獎!多謝佢哋為我哋拍咗一套好難拍但拍得好嘅戲!
明日我都去二刷!
仲有,多謝昨晚大家喺刀片台嘅鼓勵,我真係影到相!(小妹真心想喊出嚟!)劉謙仲好好為我圓咗一個小心願 (不過佢同事話唔可以咁嘅,所以頭先完成咗之後我無機會再同佢講多謝同拜拜,就好狼狽咁走.... 希望劉謙唔好覺得我無禮貌啦~)
呢個睇嚟都係好方法!
好耐冇見啦
天佑黨入嚟向會長黨發賀電
幻愛
真係好耐!隔咗三百個秋!
如果有日可以同刀仔咁影相就好
煒林話我地不用做MARUCS
字都打錯...SORRY MARCUS
位能又偷聽我個playlist
幾時到我然下
位能calling搖晃巴
你又唔係到 無鬼用呀
點解你可以令我林成日記同提起你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞