啱啱入坑聽RubberBand

126 回覆
65 Like 6 Dislike
夏令時間真係必聽,亦都係六號自己最鍾意嘅歌
最近愛上左
Easy - RubberBand
Connected 全隻
全部歌都好撚好聽
我個名
個人翻Loop 排名
C>H>A=B=E>F&F細碟>D=G

C 碟一定係RubberBnad 所有大碟完成度最高,甚至可能係2010-2020呢十年內最高質嘅大碟製作(講緊製作大碟嘅概念、心地、歌嘅選擇,唔係鬥冠軍歌多與少)

碟名Connected 講緊城市之間的關係接通,每首歌都有城市不同人的故事。成隻碟好值得每首一首順住聽,以「天連地」的激昂編曲先展開人與人的扶持合作,聽完所有城市小品故事後,再用一首「海地」將你嘅視野帶返去地球另一端。

E 碟的確好好賣,但我覺得唔多唔少係因為D 碟嘅存在,好記得聽到話E 碟全RB 自己歌,頭幾日係賣斷貨,高登係討論緊邊間CD 仲有貨賣果
講緊隻碟,比起C 碟,有啲歌唔係同Easy 碟名好貼題,加上編排有啲亂黎唔係好凝聚帶動到氣氛

我覺得H 碟比E 碟高少少嘅原因,係因為我覺得RB 離開大公司後,每首歌都有返靈魂,有種脫胎換骨嘅感覺。

F G 應該係RB 嘅細潮位,F 都仲好啲,G 真係...

自己推介每隻碟嘅歌
A
入門必聽:小涼伴,遊車河
聽多幾次會好岩feel:一早地下鐵,最後那,零度聖誕

B
入門必聽:阿波羅
聽多幾次會好岩feel:衝,天台飛人

C
全碟順住聽啦

D
入門必聽:Dedocated to
聽多幾次會好岩feel:其他舊歌新編你鍾意就揀黎聽,我記鍾意長夜My love goodnight

E
入門必聽:睜開眼,Easy
聽多幾次會好岩feel:Slow & easy,MAMA(試過聽到喊呀),進化論,倒行詩

F
入門必聽:坦白
聽多幾次會好岩feel:前面尚有一萬里,是時候

F?
入門必聽:我和你
聽多幾次會好岩feel:怪物(又係好有畫面,又出世到老去)

G
我揀唔落

H
入門必聽:未來見,發麻,疫流之歌,脫軌時刻
聽多幾次會好岩feel:你會有一天學會面對,城市當代配樂團

鍾意RB記得課金買歌買碟,好似今年年尾會出碟
太夜啦,我漏左幾首歌
夏令時間,語言藝術,放,山河故人都好撚正
一早地下鐵同hero好撚正!!!!!!!!!!!!
覆翻上面位巴打
G碟推介堅彌地城,有次live聽到真係幾震撼
挾持,我是樂隊同休眠個人都幾鍾意
不過G碟整體唔夠其他正都係事實
lm
唔係fans 但好鍾意逆流之歌
M.A.M.A.
我覺得rb最正係合唱歌
Try... , Slow & Easy , 終於好天氣

RB D 歌真係好神奇
越聽越正
越聽就越有個畫面
頭2首都好正 山河故人就唔識欣賞
g碟 有挾持 堅彌地城都唔錯
不過唔算入門
百毒不侵
天台飛人
聽緊tears
挾持
睜開眼
逆流之歌
脫軌時刻
First date
醒未
孤島人
發麻
未來見
成長說明書
零度聖誕
遊車河
堅彌地城係好聽到癲!
有藝琛既rb pop味重d (2010 ABC 碟)
無藝琛既rb 實驗味重左, E 碟後越黎越正!
挾持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞