希望偉大既中央可以解決丁權問題

76 回覆
131 Like 3 Dislike
收皮啦 你憑咩管有國家用地啊圍村仔
你係咪想搞獨立
阻撚住中國發展仲咁大聲
我唔係圍頭人😂😂
地應該是國家的
支持大力發展
叫佢地交多d稅就ok
自己住係間丁屋 清靜D重要D呀,定係幫助咁多住籠屋嘅基層重要D?
自己Google下有幾多人住緊籠屋
丁屋佔成9百萬m2 想像下有幾大 太子站隔離狗屋到重慶大厦係3km 一個邊長3km嘅正方形有幾大?幫到幾多人?
而家呢個時代買樓真係靠父幹 除非讀Medic
幾多人讀完Master人工都唔夠買400尺嘅樓 因為冇父幹囉 有幾多Degree 30歲都冇3皮人工?
你計下 買個7球樓 一對30歲夫妻月入5皮 過壓力測試只可以每個月供2皮樓 首期都要2球先得呀 草5年錢先得Assume樓價唔變 其他月入冇5皮嘅Couple點算?
有幾多Fresh grad就3皮人工年年跳point 你估個個都係5寶grad咩

當然丁權都重要 係自己權益 但係要明白自己堅持要過鄉村生活唔搬走融入城市真係害人不淺
利申有父幹輕鬆上車 但係想幫香港人 我身邊好多人4,5皮人工都好辛苦草錢
北京係貧窮區收地好強硬 突然通知要求幾日內即刻搬走 唔係就直接拆屋
收丁權只係時間問題 但係香港應該唔會咁強硬 都會賠下錢嘅 唔會賠得多
第日跌返樓價一樣好多人嘈
立即收歸國有

搞港獨 拉哂所有原居民上大陸打靶
打土豪
點會趺
多樓 = 多個機會再上
跌咗=有機會繼續入手
之後繼續炒
係咪造反分裂國家?
地是國家的
你只係租租
支持
傻啦,新界土匪已經拉大旗支持國安法
支持咪交返幅地俾政府發展
肯搞丁權我切
佢哋冇得攞公屋, 一係丁屋一係公屋,ps 深圳賠得好和味, 但事實係香港六十萬都唔知有冇,依家佢係強行徵用一直住緊嘅屋企喎, 請問60萬喺香港買到樓咩, 佢哋班傻仔鄉下佬非原都唔幫最後收到佢哋就仆街, 我哋唔係要求佢好多,只係一賠一,我地 一手建造嘅家園就送曬畀地產商謀取暴利, 你哋班牛屎佬第時畀人用賤價咁樣收,唔好喊,因為你哋當日都係咁樣推非原去死

利伸:非原, 已比人用唔知有冇60萬強收屋企
你睇下香港邊一種人喺香港擁有土地最多? 政府攞買地嗰啲出嚟起公屋唔得咩? 你知唔知地產商囤積咗幾多農地荒廢幾十年都冇用過?
On9呀!你買咗層私樓佢換間公屋畀你得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞