[旅居倫敦] 其實倫敦好多野玩

23 回覆
64 Like 4 Dislike
之前人生有個Gap用Working Holiday去倫敦玩左排
見近排都多人有興趣去英國住下
等我同大家分享下個人經歷
雖然係連登大把人有經歷過我
但唔係個個好似我咁得閒開Post
所以想同大家分享下我作為一個Newcomer係倫敦做過D咩去Adapt,希望可以幫到D岩岩落腳想去倫敦開始新生活既人。廢話少講
工:
當時係D搵工App是但搵左份Waiter,8.3鎊一個鐘,一個星期40個鐘。餐廳唔夠人到爆,係人有手腳都請,廚房勁多東歐佬唔識英文大家指手劃腳溝通Take 單有試過聽唔明但唔明咪再問,再唔得搵同事跟,一般英國人表面好有禮貌,都未試過俾人屌既就
依家最低工資高左應該唔會有8.3鎊咁低,記住低過最低工資狗也不有D餐廳好撚賤會俾低過最低工資但Cash出糧()但我個人覺得乖乖地做個良好公民交齊稅行得正企得正開心D
依家呢刻因為疫情,好多餐廳只做takeaway,搵工難D但都有Opening,唔介意都可以上台灣人FB group搵下工。
(另外雖然我無搵到,但如果日文英文都有business level既巴絲可以試下係D日本人雜誌搵下有關日文既工作。文職咩都有)

食:
打餐廳工好既就係可以包三餐,成日有野多可以Take Away放假都繼續食
如果餐餐出去食at least 三四十鎊一日
入餐廳食個price range好大,China Town個D Asian Food十鎊樓下都有,西餐就at least 20鎊Up
去Market食都係一個唔錯既選擇,十鎊下又好食又多選擇
再唔係食Fast Food都係幾鎊一餐,有次KFC做promotion6鎊廿隻hot wings 食到嘴損

自己煮西式食材唔太貴,平日Sainsbury Tesco個D都OK,平時有Meal Deal,幾鎊有個包有snack有野飲咁,食兩set唔過10鎊一定夠飽。質素就唔好有太高expectation放假可以去D平價D既Supermarket,Morrison Lidl個D,可以買多D慳錢,50p一舊Mozzarella食死你 另外倫敦超級多Asian Supermarket/Restaurant,貴香港少少但一定唔使驚有咩食唔到

衣:
我都係買返Uniqlo有時Sale 3鎊幾一件Tee好抵屌
Primark都係平價之選,幾鎊一件咩都有

行:
倫敦交通Tube+巴士係完全無問題,唔使揸車
車費貴大家都知,所以踩單車有時係唔錯選擇Electric bike踩上去好輕鬆
大部分Tube係無冷氣無network,要text人/搵路記得入去前做完,唔係就會係入面on99搵路轉線而且Tube非常唔準時,假日會維修,成個站唔開一開始返工成日俾佢跣建議一開始返工預多D時間,摸熟佢邊條線開邊條唔開(我記得紅色線Central Line都幾穩定,但好舊
記住係街一定唔可以一路行一路玩電話,好撚多人搶電話
街上Homeless都多但大部分friendly,有D問你拎錢你行開就OK

玩:
博物館:大部分博物館唔使錢, British Museum都可以玩幾日。對Military有興趣既巴打可以去三軍各自既Musuem仲有好多歷史/文化博物館,好多exhibition。睇唔完的。
Musical: West End每日都有好多Musical上,等買平飛十幾廿鎊有deal
Comic Store:倫敦有好幾間大comic store,好多美國漫畫同日本漫畫(英文版)我仲有去佢地個comic con勁毒但勁開心
睇波:時間關係我只係去過West Ham個 Stadium,但倫敦有幾多隊波you tell me
行商場:一入Westfield覺得返到屋企
公園:好撚多公園,Hyde Park唔使講,Holland Park日式庭園都幾靚
Bar:放工同同事飲返兩杯好平常,Beer/Cider通常5鎊一pint咁上下,個人覺得好飲過香港(又平
如果掛住家鄉記得去Japan House London行下
英國唔同地方間中都有D Festival,咁就會有好多活動可以玩
Join an interest group: 倫敦咩人都有,咩興趣group都有,玩得開心又可以識下人build up social network非常recommend 就算你無基礎都可以開始,踢下波,玩下樂器咩都有
其實大部分香港有既entertainment倫敦都有,仲未計可以去suburb/其他城市玩。

TLDR:
如果係我,廿幾歲無錢無學歷但想係英國落地生根,我會一邊打工一邊讀night school,過多幾年一定可以settle。大把東歐佬/難民英文都唔識一句就留係英國。只要有決心,一定可以捱出一片天,一定有日有你可以contribute既地方。
嗰陣喺法國去倫敦 一落地到埗嗰下好似返咗香港😭
雙層巴士路牌
買唔到
Tesco 有李錦記嘅⋯
有亞洲超市 一定有
唔洗擔心無香港野買 但選擇一定少
女仔就最難買m巾同日本韓國平mask
(BNO)移民唔係錢咁簡單:簡易入口英國文化
https://lih.kg/2089740

見大家講差唔多野,互相介紹吓!
講得好好
去玩?
做逃兵仲咁大聲?
租屋你可以上下D台灣人英國租屋Facebook group睇下價,個人覺得倫敦一個月500-600鎊包bills係正常range
借個位,BNO平權正視聽
黑色五毛分化警告,大量五毛正在用藍絲有BNO、走人對唔住97後割97後等風向進行分化,大家小心。

1.大家比人拉過/有小朋友(細路是重點,香港未來棟樑,正如今時今日d前線義士,咪比佢地洗腦變小糞紅,否則香港係真正玩完)的話就應該即刻走,其他人亦應該起碼做好隨時走既準備,香港抗爭運動已經由本土抗爭升級為準國際戰爭, 我們能做的十分有限。 相反大家離開或準備好隨時可以離開,則美國及其盟友可以隨時採取行動,對香港進行制裁,令香港達至零經濟活動,攬炒香港經濟, 甚至日後作出軍事行動亦無需擔心誤傷香港人。 而且大家亦可用移民理由提取所有資產及強積金進一步打擊香港的財政儲備
而且多人走亦可以起到掩護最需要走既手足,救奶左野手足係目前最重要既事。

2.大家無需擔心藍絲以及黑警移民英國,藍絲得兩種a.垃圾b.收成期,a.涯唔到六年移民監b.揾錢唔捨得走/走要承受巨大損失

重點:大家不應該反對平權或推到現階段設立篩選,因為這樣會妨礙奶左野手足逃難。反而,大家應該在藍絲移民英國後再篤灰。大家,要記住,篤灰係一把藍絲頭上既利劍,一日未入籍一日都嚮度,我就係要佢地嚮英國每一日都擔心比人篤灰,呢樣恐懼做為懲罰先係最大懲罰

相反藍絲黑警,反而大家更應該想辦法推動取消侵犯人權者如689、777、鳩融居英權,因為他們可以一直不居英,不受英國審判,而定居歐洲。

3.97後手足唔會被割,首先,佢地可以跟BNO父母及配偶前往英國。第二,對於未受BNO平權保障嘅人佢哋仲有美國既救生艇計劃,該計劃估計幾日內亦會通過。

希望樓主可以pin,一齊擊退五毛
好似話你有部電視就算唔睇都要申請
唔知係咪真
去過RAF museum 好嘢嚟
想問下英國做gym幾錢
同埋個邊興唔興博擊類運動

同埋英國係唔係好多人都禿頭
因為水質問題
要裝返個water softener 但其實唔只水 甩頭髮仲有好多其他原因
黎緊去倫敦玩 係咪好多地方唔收cash ? 糾結緊要唱幾多英磅
9成9地方收咭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞