剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(111)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我地都幾似
依家個心情好複雜,真係唔知點形容
件事就係今,我上一兩個星期係IG search過前女
但係我真係唔係掛住佢 定係咩
只係有人提起佢,話唔知佢過成點
今我就衰八掛去rearch佢今樣
點知比我現任見到,今佢一直都好相信我
就冇問我,因為佢覺得我絕對唔會係今
直到前幾日就因為一D小事鬧交
今其實本身件事就冇咩野 正常鬧交今樣
今大家冷靜落嚟就快冇事嘅時候,就唔知點解提起前女
佢同我講話見到我search前女
今我當時我係唔記得我有search過前女
我就話冇search 之後佢話佢一定見到
今講咗一陣我比我手機佢睇
今我睇返個search 記錄 我就記返起我真係有search 過 之後我del埋個search
今果下我就驚,就算我真係對前女冇任何留戀,
我都怕佢知道佢會嬲,再加上岩岩先鬧完交
唔想再鬧,我就講大話話係我del咗,但係我真係冇search
我知我講得好on9,有D腦嘅人都唔會信
今我真係好驚佢再嬲或者唔開心,唔過大腦講咗出嚟
之後佢就講返以前D經歷,比人呃嘅心受
今交代返少少背景 佢唔計我 拍過兩次拖
兩次都比人帽咗,咁佢就因為呢啲經歷
佢就好怕比人呃今樣
今佢講返佢D經歷,我聽完之後我即刻覺得我唔應該呃佢
我就講返話係我search,之後怕你覺得我仲掛住前女,
就del個記錄
之後佢就對我好失望
覺得我同佢突然之間變得好陌生
之後我就即刻解釋同講對唔住
佢就覺得我講果D野好似之前果D人今
就已經好唔信我
覺得我之前有可能呃佢,但係佢唔知
甚至我覺得好後悔喊咗出嚟,佢都覺得我扮喊
今我都明白佢點解今諗
事實上係我on9 係我做錯
但係我真係唔係好似之前果D人今
我係好愛佢 同保護佢
點知因為我先入為主以為佢會嬲,想逃避佢情緒,就呃咗佢
令到佢再一次鈎返起比人呃嘅痛苦
我真係好內疚.....
頂⋯⋯我想講嗰時矛盾一生啱啱出,就係聽咗呢首歌有覺悟,最後考慮咗兩三個月就提出分手
我狂loop 個mv都好中
睇到喊哂
都係有覺悟然後依家分左我都無乜感覺
唔知點解 已經喊唔出
但佢無氹你?
冇,哈哈,其實都好幾年前,成日諗如果當時佢死纏我,我一定心軟,或者而家仲會一齊緊⋯⋯不過之後同佢傾返偈有提返當年分手嘅事,佢話太了解我,知道我講得分手就返唔到轉頭,就算氹得返我都捱唔到幾耐所以放手⋯⋯都係嘅,我哋一齊咁多年都冇講過分手,而我其實都考慮咗成三個月先提出,絕對唔係一時衝動
冷暴力真係好辛苦 想約出嚟傾約極都訂唔到
乖乖女係咪就係咁唔值得被愛
好辛苦
岩岩嘈完交
正確啲黎講應該係我單方面嘈佢
佢無理過我

最後我話其實你忍我我忍你都忍左咁耐
可能做返朋友會好啲 無咁辛苦

利申一齊左五年幾
我明你😭我都係咁,想約佢出黎坦白傾,結果換到一句“傾有用咩?我已經好攰,想一個人呢”
個下真係好痛
咁你都可以諗下 如果佢真係俾意見既話 會唔會係想你諗通? 你一直唔諗通 就會繼續唔開心 唔只今次 而係之後類似既事都會繼續係咁 當然 唔排除佢既表達方式可以更加supportive 有冇例子?

脾氣唔好 就要諗下如果你受既話會係點
我分手前半年 都有脾氣發左落ex度 而家諗返起 就算我出發點係好同有道理 但表達真係令佢唔開心傷害左佢
多謝你 你都要加油 不過大家揀人都真係要再睇真啲
估唔到引黎咁多巴打揮手
我反而係本身唔太想結 但ex係咁播呢首歌俾我聽 我就改變心意去左求婚喇
我覺得如果佢好鐘意你 就會想一齊生活照顧佢
當然 前題係大家相處都開心
佢出發點可能係為我好
但我個時聽到係嬲
點解唔可以企下我立場諗下 佢既建議其實係冇乜可能
好似一D都唔明我
又成日會問/唔明我做咩要嬲做咩唔開心
同你好似 偶爾放負
而家諗返 有時有啲位可以自己解決
唔需要全部細節呻出嚟
就算幾唔開心都好 只係要求個擁抱嘅話
可能就件事會簡單啲 無咁多唔理解發生

反省緊
溝通多d就無事啦
未分手,大家冷靜緊
我都係咁.. 雖然言氣無咁差 但都係唔想當面講 佢話想自己諗下整理下情緒 真係好痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞