有冇巴絲睇過南極光?分享下!

17 回覆
0 Like 0 Dislike
就咁睇 最方便好似係 紐西蘭同塔斯曼尼亞

但好似機率仲低過北極光好多
聽日之後冇機會睇㗎啦
我有睇,幾好睇!
佢指係南極範圍 ja
紐西蘭有可能睇到咩?就算最南緯度都係-46

46緯度仲低過巴黎倫敦,呢兩個城市都睇唔到啦
南部睇到,google下 我見連登冇遊記,網又少
北極光範圍都有北歐加拿大

南極光範圍得南極洲
我唔預滿天飛啊

說到極光,大家腦海中一閃而過得大多會直接聯想到冰島、挪威等地,但南半球也看得到極光唷!
但僅限於緯度較高的紐西蘭南島的蒂卡波湖 Lake Tekapo、 斯圖爾特島 Stewart Island、恩華卡高 Invercargill、 基督城 Christchurch、達尼丁 Dunedin、皇后鎮 Queenstown及布拉夫 Bluff。
而澳洲就是墨爾本及維多利亞南部,以及塔斯馬尼亞島。澳洲最南端的外島,也是澳洲唯一的島洲—塔斯馬尼亞(Tasmania),本身地理位置是澳洲最靠近南極圈之地,也是觀賞南極光的最佳地點!此外,常有追極光的攝影玩家在維多利亞省(墨爾本郊區)捕捉到極光。
南半球其他地區當然還有南極洲,和阿根廷的烏斯懷亞Ushuaia有機會可以看到。

有冇人有經驗? 我見差唔多kp5/G1以上先大機會影到
有,係tas睇過
kp幾果時? 同埋多唔多機會有, 有冇相分享下
印象中係kp 6-7,都常見,呢幾個月,6-8月好多時有
係tas 有冇專登渣車出去追,定咁岩見到果時?

6-7都好勁下
有,有次係專登出去追Hobart 頭頂都望到
巴打果時果邊長住? 有冇相分享下?我諗到時可能係果邊參加tour 留4-5日,係南紐西蘭 留4-5博下
我係澳洲住,之前試過去玩3個星期
到時真係睇運
相片我要搵搵
難怪,lm 我有朋友澳洲住,話夏天會熱死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞