譚耀宗:請放心! 國安法「很多」做法按本港法律程序

31 回覆
0 Like 27 Dislike
全國人大常委譚耀宗表示,常委會早上全票通過港區國安法草案,基本法委員會稍後會開會討論,再由常委會決定是否將法例列入《基本法》附件三,在香港實施。被問到最高刑罰由10年修訂為終身監禁,是否「加辣」,譚耀宗表示,自己早前透露草案初審罰則後,社會有意見認為太輕。他不認為是「加辣」,而是按照國際上普遍對相關嚴重罪行的罰則,作出對稱的安排。

對於香港眾志羅冠聰等人宣布退出香港眾志,法例是否有追溯力,追究有關人士以往的行為。譚耀宗表示,條文未正式公布,故不會深入討論,但條文對每個罪行有清楚界定,亦有談及追溯力的問題。至於陪審團安排,他表示,很多做法都會按照目前本港法律程序做,日後陪審團也有相應安排機制

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1534869-20200630.htm
得架啦明架啦
自己講自己笑
繼續講
0.01%=好多
同商家佬講得架啦
唔知有邊啲會唔跟香港普通法呢 ?送中酷刑逼供嗰啲?

如果你唔記得聽日係咩日子,睇一睇下面呢條片:
https://youtu.be/i7ZF_dgqG3s
我覺得加埋 “with thanks” 有禮貌啲
我唔明喎,講嚟聽吓
可惜香港已經冇所謂嘅法律程序呢
講出嚟呃邊個啊
仆街垃圾閪
7月1都好似「很多」人出去行街買野
咁你隻耳做手術有冇按"好多人會跟既程序"排隊呀?
屌你老母啦
騙子不可怕,騙子叫人放心才可怕
一到71,第一個舉報你呢個外國勢力
屌,笑撚左
如果係按照香港法律,咁使乜立國安法?
都有好多無程序
放心,我屌完你個孫女大之後大部分精子都死曬
按香港法律程序就唔會有国安法啦on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞