有冇人好鍾意公仔架

103 回覆
59 Like 4 Dislike
十二歲過第一個鼠年好興奮,廿四過第二個鼠年覺得好老sosad
淘寶有$520人仔
呢隻大耳獸我前排買都要550港紙,好貴
但係攬起上嚟真係勁舒服 個面好滑 攬落好似棉花咁
我覺得係呢個公司出得最似 其他個d隻耳仔太扁
同埋佢係Made in Vietnam,唔係支那仔
咁岩我屋企果隻都係維尼,二千年出嘅。
大耳獸好撚可愛
再上載一次
你呢隻公仔還原度好高,好似真嘅大耳獸。
成個床低都係,想唔要了
細個比夾公仔機呃唔少錢
有呀 屋企好多公仔 見到上面好多人原來同我一樣好好笑 我係早幾年見有公仔醫生呢樣野 先發現原來有好多中意公仔既人
呢個po嘅大家都好得意
五歲嗰時 喺百佳見到佢覺得好得意
嗲左爸媽好耐都唔肯買俾我
爺爺見到我嗲咗好耐 就買俾我
(咁多個屋企人入邊 最鍾意係爺爺)
佢好錫我 對我好好 成日買零食俾我食
後來爺爺係我小六嘅時候過咗身
日日攬住Eeyore 喊到pk
所以望住Eeyore 都會諗起爺爺
加上Eeyore 真係好得意
佢亦都係我人生收到嘅第一隻公仔
陪我渡過中小學hd畢業到出嚟社會做嘢
開心唔開心失戀都係佢陪我過 陪我走出低谷
成日喺度諗我死咗 佢點算 邊個陪佢瞓覺 邊個陪佢玩

Ps. 媽好鬼乞人憎 試過趁我返學嘅時候 的左佢去沖涼
仲要攞個夾 夾住佢條尾去曬 嬲到喊
好Q
我覺得值得睇下醫生
https://topick.hket.com/article/1664963/%E5%85%84%E5%BC%9F%E5%B9%AB%E7%9A%84Toy%20Story%E3%80%80%E5%85%AC%E4%BB%94%E9%86%AB%E7%94%9F%EF%BC%9A%E5%85%AC%E4%BB%94%E6%98%AF%E4%B8%80%E4%B8%96%E7%9A%84%E6%9C%8B%E5%8F%8B

兄弟幫的Toy Story 公仔醫生:公仔是一世的朋友

不論大人或是小朋友、70後或是00後,身邊總有個最忠心的朋友——公仔,縱然它沒有生命,也不會說話,但隨時在你身邊聽你訴苦、陪你走過人生中每個時刻。人,生病時可以求醫診治;公仔呢?變舊後是否就只能被丟棄,然後從你的人生中默默退場?
以為玩公仔只是屬於女生專利?當看見兩個大男人一針一線修補公仔時,也許會改變這刻板的印象。身穿白袍制服的Magic Lab兩位80後公仔醫生Raymond及Ryan兄弟檔上陣,一手一腳拯救經長年累月損耗的公仔,給予公仔另一次生命:

希望公仔是一個可以陪自己一世的朋友。

原來滿載回憶的公仔變舊後,未必一定要跟它說再見。

自製公仔起家 轉型公仔診所
以公仔診所作為賣點的Magic Lab,由童心十足的兩兄弟Raymond及Ryan創立打理。公仔診所的出現,要追溯到Raymond及Ryan小時候的故事。

曾於英國留學多年的兩兄弟,自小已經與公仔結下不解緣。他們憶述小時候有親戚任職公仔廠,有時會把貨辦送給他們,加上當年沒有太多玩具玩,所以公仔成為他們的主要玩具,或者更準確地形容,是他們的玩伴。

小時候會一齊玩公仔,用公仔做話劇,睡前又會同公仔談心。

當時損爛的公仔是小小公仔醫生的「病人」,一開始由家人教基本的修補公仔技巧,後來愈做愈熟手,今時今日的一雙巧手,全由小時候開始練成。
不過開業初期,Magic Lab本身的定位不是公仔診所,而是自訂公仔的工作坊。
兩兄弟在英國留學時,見到有公仔店可以讓小朋友親手做屬於自己的公仔, 一切可按小朋友的喜好自訂,成為與小朋友形影不離的好拍檔。當時Raymond及Ryan就希望能夠把自製公仔的服務引進香港:

希望小朋友可以有一隻公仔由細陪到自己大,加上可以親手做,參與製作,會更珍惜所擁有的玩具。
https://www.weekendhk.com/372813/lifestyle/毛公仔醫生-尖沙咀-magic-lab/4/

毛公仔醫生 !! 尖沙咀診所 ~ 斷手斷腳甩毛都有救

毛公仔有時就像寵物般,長期伴在我們身邊,不論遇到順境或逆境,它們都不會選擇離開,反而是靜靜地聽我們傾訴,默默地盛載我們的回憶。還記得自己為何擁有這隻毛公仔嗎?是恰巧經過櫥窗覺得它可愛便買回來,抑或是生命中重要的人送給自己的禮物?它是獨一無二又無可取替,但日子久了,它總會變得骯髒甚或有損爛,卻又不捨得丟棄它⋯⋯怎麼辦呢?
毛公仔醫生 可以幫到你。

我有隻腦魔陪我去日本
https://hk.news.appledaily.com/local/20180212/H4A4MBAKHVSQ2XJ3FZSRUVXEBY/

玩具醫生起死回生
「每件舊玩具都有動人故事」

去舊迎新是新春傳統,但「玩具醫生」李肇澤 (Ambrose) 偏偏致力幫人修補舊玩具,保存回憶。「是一個關係,一種感情。我們不是說去維修一個玩具,大家都成年人玩甚麼玩具?他們是珍惜。」舊物承載的情感不斷,他也永不言休,雖然經營十多年的玩具店結束了,卻另設辦公室繼續維修玩具,更希望成立社區玩具借用中心,讓每個小朋友都有快樂童年。
見到上面講死後啲公仔點 我都會
我屋企隻維尼熊今年十七歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞