新世界發展今停止Chickeeduck租約 須於21日內搬走

184 回覆
407 Like 112 Dislike
周小龍今早接受獨媒記者電話採訪,他表示今早收到新世界聯絡人的 Whatsapp 訊息,問他「睇咗電郵未」。周翻查郵箱方才發現業主昨日已以電郵通知,決定單方面不續租。得悉此事後,周要求聯絡人安排面談了解業主的決定,惟至今仍未獲回覆。

周小龍又指,早前已與業主談好續約條件,未料今日被逼遷,形容事態突然。被問及會否擔心以後其他分店不獲續租,周坦言有擔心,斥新世界為其他地產商作了「反面教材」。他又希望市民看清事件已無關黃藍政見之分,是「正正式式的政治打壓」,而「《國安法》係啱同唔啱嘅討論」。

Chickeeduck 自2017年7月25日起進駐愉景新城,昨日商場向周小龍發信指將於6月30日停止租約,並要求 Chickeeduck 於21日內搬走;信中亦無提及任何 Chickeeduck 不獲續租的原因。

https://www.inmediahk.net/node/1075006
新世界 唔意外
玩串個場,緊係唔俾你累街坊啦

收購個黃色商場啦
好快全港出名既黃店都會被逼遷
香港人準備好餐餐煮飯唔消費未
都估到啦 唔通你搞到佢咁仲俾你租咩
不過 拉 大家推71
紅底新世界
Express permitted
咁撚惡 痴線
而家直接迫佢搬
老實 依架個市咁差 商場鋪個個月6位數燒錢
大把零售想提早終止租約都唔得 唔係就要賠租
如果佢無條件終止租約 應該好多人學
佢做得都預左新世界搞鳩佢架啦新世界紅到咁
仆街,佢用呢招黎退租唔駛違約咋
去朗豪坊開
愉景個場咁大真係多膠魚
新世界單方面ban佢,要賠都係新世界賠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞