一個近期離職“黃”督察 比前線手足一啲 提醒。

838 回覆
3510 Like 405 Dislike
歡迎轉載, 請各位勇武手足用少少時間睇一睇我寫嘅嘢
一個近期離職“黃”督察 比前線手足一啲 提醒。
我大學畢業之後加入警隊成為見習督察 至今只有幾年差齡, 近期社會事件之後我作出一個重大決定決定辭職, 離職之前已經係一名高級督察, 曾經駐守個軍裝,PTU , RCU 等小隊指揮官, 離職原因當然係呀眼見警隊越嚟越過份我唔想做嗰啲違背良心行為, 好多舊年6月開始嘅時候 , 我非常同情市民對社會政府的不滿, 但我仍然緊守崗位, 有任何抗爭者違法, 我會作出拘捕, 自元朗721後, 其實警隊已經行錯第一步之後更加失控, 根本已經唔係警隊 拉完人根本唔需要用一啲 太過分嘅武力, 前線督察根本冇辦法控制大部分下屬, 甚至連個別督察都已經失控, 所以根本上都已經係冇得救過去一年已經有好多同事決定離開警隊。
以下我畀一啲忠告前線手足
如果想繼續抗爭, 有幾點必須留意
1. 警隊最大死穴, 並唔係831, 最主要係元朗721事件, 根本就係警隊高層元朗鄉黑合作, 尤其係游乃強警司, 有份畀意見同指揮, 特登拒絕調派警察到場處理, 案發時候 根本就有PTU C大隊喺屯門警署stand by, 元朗區有3部EU車, 唔計其他軍裝便裝人員起碼可以有200人調動, 所以呢一個根本係警隊死穴, 大家根本起曬當日有份打人嘅人底, 唔該大家好好利用文宣, 將佢哋資料好似通緝犯咁貼曬全香港。
2 .今年開始警隊戰術已經改變, 只要你哋一有人出嚟即時採取行動, 務求令到大家驚唔敢再出街

所以建議大家必須改變戰術, 警察最擔心就係人太多, 如果大家要做嘢必需要人多,要快, 唔該大家唔好戀戰, 同埋警察最怕埋身肉搏, 好多次根本大家係人多個警察, 幾個打一個根本絕對有用, 你哋千祈唔好以為速龍小隊,QRF 快速應變部隊好勁, 雖然速龍小隊大部分成員都係特警隊, 但係你哋諗下特警隊都係人十個打一個根本唔會夠打, 你哋根本要喺內街伏擊佢哋, 一早留意定條街邊度有磚頭地盤棚架等武器

3. 大家記唔記得上年大三罷? 其實當日已經令到大部分警察已經驚咗, 大家必須要十八區開花, 切斷各區道路支援, 當日已經好多警區無法調配人手支援, 天水圍更畀人燒咗差館, 將軍澳增加變成荒島, 所以必須快速堵路, 甚至乎搶巴士,小巴, 作為主要保護工具, 而家每一次都會有少量便衣混入人群, 一旦有示威者衝出嚟佢哋就會即刻拉人, 我可以話畀大家知道佢哋人數只有十個八個, 如果你哋有一百幾十人, 佢哋亦冇足夠保護裝備你哋根本唔需要擔心攻擊佢哋, 趁未有支援, 乘機可以搶佢哋裝備.

4. 很大家好好利用多個區域天橋高樓大廈嘅優勢, 例如沙田荃灣將軍澳, 高空擲物嘅重要性, 除咗火 磚頭之外, 唔該大家好好利用下汽水同洗潔精, 大家可以諗下 工作服上 全身都係汽水, 根本全日都好難再工作戰鬥力亦會降低, 洗潔精可以令到佢哋仆街, 一兩個仆街大家再用 棚架攻擊腳部, 已經好多人會仆街呢個時候再玩火咁先至會成功

4. 每次行動唔該大家唔好喺港島玩, 港島區係一個困獸鬥嘅地方警隊絕對好有信心喺港島區拉人, 只有九龍新界係最擔心, 同埋大家 返屋企都容易啲
每一次都有啲低能仔會叫大家留喺條街度 我唔該大家唔好咁愚蠢 ,呢啲唔係英雄, 係戇鳩, 大家出嚟嘅目的 唔係要畀人拉, 所以每一次行動要快令到警察做切嘢, 畀多一樣建議大家每一次行動嘅時候 希望有啲人可以不停虛報, 一啲嚴重罪行, 例如打劫, 咁樣先令到佢哋調動其他人手去處理其他case, 打報案室當時係追蹤唔到你哋位置,999就可以, 大家識玩啦

5. 而家警隊好鍾意叫大家做本土恐怖分子, 搞到個個以為自己美軍上身去打仗咁, 根本香港警察未見識過真正嘅恐怖分子, 大家五金鋪 買到嗰啲裝修用嘅釘槍 根本仲犀利過真槍, 大家不妨試下

6. 我可以話畀大家知道警隊自己知自己 好多嘢錯, 所以只會越嚟越黐線, 大家起底咁叻 根本要考慮下 用小隊攻擊佢哋嘅家屬, 我啲樣嘢先至會令到警察唔會咁勇猛, 甚至挾持佢哋

7. 大家出街抗爭嘅時候建議大家唔需要帶太重嘅裝備, 一畀人捉到你就好麻煩, 帶多兩件衫去換同埋盡量用現金搭車, 我唔該大家就算真係畀人拉咗 大家要諗一個藉口點解會喺現場出現 亦都 千祈唔好認罪對你日後上法庭好大影響, 只要你喺當時認咗 告得入嘅機會已經多咗倍, 用你嘅方法要求去醫院, 喺醫院你先至會得到安全.

7月1號千祈唔可以香港區玩, 集中九龍新界區最緊要係你哋熟悉嘅社區每一條內街你哋都要認識, 亦都唔好留守太耐

希望各位手足加油, 希望有一日真係可以光復香港
“黃” 高級督察上

請大家幫手share

今日起身之後tg係咁傳
3,4最緊要
唔好推
支持一國兩制 高度自治
港人治港
7一維園見
成篇野主要叫人唔好出港島
推錯post
佢肯定未見過釘槍,枝嘢射唔到人咖
香港北愛化
抗爭不在遊行, 而係日日都係
搶巴士???
睇到18區開花笑左
仲叫人周圍搵建築材料
又係依啲似是而非嘅作文
近期 黃
戰術上佢講嘅真係無錯,舉例之前成個天水圍D路鋪晒石頭,黑警根本只可以由得分區警署自生自滅
按左不推文sor
戰術上岩
計人口根本唔會大量手足住港島
要走就走唔到
根本係十八區開花先最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞