628最震撼的圖片之一

291 回覆
1780 Like 30 Dislike
驚過見鬼
我地呢代好似個小朋友咁細個時
男仔十個有七個都話想大個做警察
而家
想多啲人參與行動?

要記住嚟場革命唔係淨係屬於後生仔
四五十歲既人多數淨係上fb 佢地好多時都想參與行動 但又唔知有咩日程

我地有咩可以做?

1)我地要多啲係fb唔同post下面瘋狂洗版行動文宣
2)仲有要係街不斷airdrop啲文宣俾人製造抗爭氣氛
3)隨身袋住啲文宣周街貼

唔好淨係依賴文宣組
頭兩項都係零成本
你唔係唔做呀嘛
正仆街 小朋友都可以嚇到咁 無得呃

細路老豆比狗咬左

【 6.28 反國安法靜默遊行|旺角大圍捕 男童親睹父親被捕 哭泣揮手送別】

靜默遊行結束後警民衝突持續,約下午5時半,有巿民與家人手持台式飲品,於旺角彌敦道「行街」時不幸遇上防暴警察驅散圍捕遊行人士。一名男子隨即被拉入封鎖線,小男孩目擊父親被防暴警察拉走後泣不成聲,男童母親在旁安慰,並向防暴警察追問丈夫的下落。她表示有車上的閉路電視證明一家三口從未分開,私家車車匙仍在丈夫身上。得知丈夫被捕後男童母親只能向封鎖線內的警員大叫:「我咩都無啊阿Sir,你又唔捉埋我地兩個?」

現時大圍捕人士已登上警方旅遊巴,該名母親抱起兒子,揮手目送父親離開。其母安慰男童要堅強,並指「爸爸聽日就會返嚟。」

攝 Photo:Billy Choy, Ivan Ng
撰 Edit:Winnie Wong

#flashmediahongkong #fmhk #flashmediahk #hkmedia #2020

Like同Share本媒專頁Flash Media Hong Kong (FMHK) 以獲取更多新聞資訊和社會報導。

Instagram: @flashmediahk @ Mong Kok

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=179738283504844&id=112467260231947&sfnsn=mo
Push 71見
A
A
831已經衝入月台,見人就打,重告埋暴動
S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞