(26)電單車交流區[77]

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Mt03 同Z400 邊部幾較好啲?
我意思就係講緊無論1波轉多轉數都好
佢同2波轉數都會有差距
唔會出現你一開始講1波某一個轉數(例如你講既4-5000)會比較接近2波轉數呢個例子
我直頭行唔到tim
今日自己出左學牌
無都得
仲有冇呀,幾個麻甩佬熱喇喇咁唔惦喎
麻甩佬先啱呀,有女就唔得了,濕立立冇得攬
預埋你,大汗dup細汗
我明你意思。
重點係無極轉波都要收油做,當你一收油果下引擎個轉數就會即刻低返。
舉個例子:
1波2000轉行15km/h,2波1000轉行15km/h。
當你1波2000轉果陣收油果下,引擎轉數就會開始跌,收油踢波棍呢吓空檔就跌到1500轉,咁咪配合到囉。
呢個應該係有極力子情況先適用?
因為未拉極力子果之前,即使冇放手 引擎轉數同架車速度互相影響
係因為拉極力子, 能量好快冇左, 所以引擎轉數先會下降
而唔用極力子, 即使收左油, 但一日未剔波棍, 車速同轉數都會互相影響
唔會出現話收左油, 而令到轉數即刻下降
只會剔波棍果下會引擎跌轉數?
https://youtu.be/fu0D2Z5JMOM

或者你試吓加住油之後即刻收油,留意吓轉數跌嘅情況先。
https://youtu.be/wCu9W9xNwtI

可以睇下呢個睇下答唔答到你既疑問,我覺得你仲有個factor冇consider就係齒比,唔同波段齒比唔一樣,引擎帶動既齒輪著偈就會保持轉數,碌亦有自己一組齒輪,由個碌快慢決定

上波其實理論上唔需要consider個碌快慢,你高轉入波個碌既轉數唔夠兩者一engage就自然會加速,即使個碌轉數唔夠,最後都會由引擎重新幫佢加速,引擎齒輪太大力個碌跟唔到就會出現起頭之類既情況

落波反之

對於拉極力子,你一路呼油,其實引擎轉數就會keep到
而你講緊轉數流失應該係高轉數直到engine brake介入之間,仲有一個factor應該係高波段既怠速會變高

好似係,唔知自己講緊乜9
Thanks 巴打
係咪強制pass之後7個工作天先搞得?
頭先check真啲,係爛冚之餘再刮到埋車身入肉
唔知條仆街點整
算啦,2邊小小花由佢
呢排好多癲佬,車頭位記得check埋brake線油門線
泰力有啲遠,去恆基好過
呢條片睇左理解到佢收油果下作用就類似拉左離合器
好似都冇講到轉數重要性
睇完係類似同平時用極力子轉波需要既狀態一樣 (車速轉速等等)
只係將拉極力子呢個動作轉左做收油果下咁
條片有用
睇完都明左大部份
但高波段既怠速會變高唔係好明
即係高波時候, 引擎可以接受最低既轉數要高啲?
冇錯,你高波既時候太低轉數會死火,呢個都係點解你唔會高波起步
或者我之前講果啲唔係咁正確。

簡單啲講係正常轉高波你都會扯高轉啲先,如果唔夠轉數上高波會死火,或者轉完之後唔夠轉數會chok。
係啦
扭力同齒比既關係
知唔知邊間有R11(ninja400)買?問左1-2間都話未有貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞