[重點重溫]香港黑懲魔故意把台灣囚犯活活打死,事後獲港共政權放生

36 回覆
33 Like 1 Dislike
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20120921/18021359

最後香港法官竟然話
使用過度武力(咩打犯係合理?打到入icu就合理,重手打死左就純粹係過度武力?)
法官更指黑懲魔唔係完全邪惡嘅人,輕判16個月

黑懲魔09年打死人
懲教,狗方,律政一直扯貓尾唔拉人要到2012年尾至判

最後係因為台灣政府一再出手迫(死者陳竹男係台灣人),doj不情不願告輕罪放生

當時律政狗抵賴話要尋求法律意見所以耐,
案情如此簡單有咩法律意見問幾年
刑事檢控專員去左食屎搵唔到人?
部分節錄
虐死囚犯三懲教員囚16月
官:應慶幸沒被控誤殺

三名懲教人員於荔枝角收押所毆打台灣籍囚犯,犯人最後離奇死亡。三人早前被裁定嚴重傷人罪成,法官昨斥責三人濫用職權,使用過度武力,辜負社會信任及期望,影響懲教署和本港良好管治聲譽,更指他們應該慶幸沒有被控誤殺;姑念他們「唔係完全邪惡嘅人」,判監16個月

陳父說:「盼了這麼久,香港政府總算對我有個交代,至少有人為我兒子的死負責。」他說永遠無法忘記兒子渾身是傷的慘狀,兒子被活活打死,香港法院只輕判16個月。他嘆道:「除了無奈,我又能怎麼樣?」

三名被告為一級懲教助理梁盛志(46歲)、懲教主任蘇嘉瑋(34歲)及高級懲教主任鄧旭波(48歲)。梁獲悉判決後眼泛淚光,蘇及鄧表現冷靜,多名親友反而哭起來。辯方律師散庭後表示,三人將就定罪及判刑提出上訴。

「唔係完全邪惡嘅人」
練官強調,死者身上有117處傷勢,特別是頭皮及大腿的傷勢非常嚴重,一定曾遭受極大痛楚。控辯雙方今次均未能提供同類案例作參考,練官相信今次是單一事件,為了挽回公眾信心,本來用判監兩年做量刑起點。但考慮三人均沒有案底,「唔係完全邪惡嘅人」,曾經對社會作出貢獻,多年來努力成果將付諸流水,且人誰無過,平衡公義後,酌情減刑至監禁16個月。
DOJ無野信得過, 撿控完唔駛負責
練官強調,死者身上有117處傷勢,特別是頭皮及大腿的傷勢非常嚴重
「唔係完全邪惡嘅人」
點樣先係完全邪惡?
梁獲悉判決後眼泛淚光,蘇及鄧表現冷靜,多名親友反而哭起來。

鱷魚淚
極權國家
懲教曾為殺人犯籌錢

懲教同事kelvin.wong曾讚好此事
https://www.facebook.com/kelvin.wong.1656854
想知上訴成唔成功?

另外大概2008年某狗屋內有單警犬打頭部已受傷疑犯事件,已判監,但又話上訴,咁上訴成點?
睇埋#8仲嘔心

成班黑懲魔竟然籌錢比呢班殺人犯
2008年某狗屋單野我唔清楚

懲魔殺人案最後上訴駁回左
但控罪同判刑都明顯過輕, 特別控罪係明顯doj做手腳放水
死因庭分唔到到庭應訊果個陳母係唔係同死者合影果個老母,未將死者合影果D相, TVB 訪問裡面果個陳母,同到庭應訊嘅陳母個相交比FBI,老美果D驗囉, 佢地技術先進好多,唔會好似人眼咁,唔會老花.
練相信死者身上的一百一十七處瘀傷,是被三名被告制服時造成,但認為當時他們只需持續按壓死者在地及使用胡椒噴霧,便可使其冷靜,繼續動用武力就是違法。
完人既相反,兩者現實都唔存在
中國古代文化有八議減刑,多年執行公務服務社會都有減刑

議親:皇帝的親屬
議故:皇帝的故舊
議賢:德行高尚,其言論行動可作為法則者
議能:能整頓軍旅,治理內政,為皇帝出謀劃策,師範人倫者
議功:對朝廷盡忠效力,建立大功勳的人
議貴:三品以上高級官員及有一品爵位的人
議勤:高級文武官員中恪盡職守,專心致志辦理公務的人

議賓:前朝國君的後裔
練官只係無特別迫害政治犯, 姐係唔似吳重儀如此仆街
但又用無左公務員合約呢個位去輕判就係好有問題

比權力你, 比你合法對人民動用武力
濫權就應該嚴懲

睇下外國紀律部隊犯法的判例
就明警暴係香港法院長期縱容的惡果
普通法

你不如講秦律
已經好多先例,普通法原則就係無立法依社會道德,社會就係比公務人員減刑,因為社會認為公務人員無私服務社會(呢廿年公務員人工先脫離社會)

社會睇法=多數人認同,如多數人唔認同公務人員無私服務社會,應反映比法院聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞